Csak a Fidesz nem támogatja a nemzeti minimumot az egészségügyben

A Liberálisoktól a Jobbikig minden ellenzéki párt egyetért az egészségügy alapvetéseiben.

MN
2017. 09. 20. 16:28
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke is aláírta szerdán azt a dokumentumot, amelyben az egészségügy hosszú távú, ciklusokon túlmutató alapvetéseit, ha úgy tetszik, az egészségüggyel kapcsolatos nemzeti minimumot fogalmazták meg az ellenzéki pártok szakpolitikusai. Ezzel teljessé vált az ellenzéki oldalon a csatlakozók sora, ma már a Liberálisoktól a Jobbikig terjedően mindenki csatlakozott, illetve hamarosan csatlakozik, kivéve természetesen a kormánypártokat.

A nemzeti minimum ötlete még júniusban, a Friedrich Ebert Stiftung és a Political Capital „Gyógyítható-e az egészségügy?” című konferenciáján merült fel. Lukács László György jobbikos képviselő vetette fel, hogy meg kellene fogalmazni, mi az, amiben mindenki egyetért, és ami ennek megfelelően nem lehet vita tárgya. A megállapodást Kincses Gyula korábbi MDF-es képviselő, a Gyurcsány-kormány egészségügyi államtitkára hozta tető alá.

Az aláírók – a Fidesz–KDNP kivételével az összes komolyan vehető párt – egyetértenek abban, hogy létre kell hozni újra az önálló egészségügyi minisztériumot, helyre kell állítani az egészségügyben a társadalombiztosítást, és rögzíteni, ez pontosan milyen ellátásra jogosít fel. Úgy kell növelni az egészségügyi kiadásokat, hogy legfeljebb 30 százalék legyen a közvetlenül a betegek által fizetett összeg. A hálapénzt meg kell szüntetni, és szabályozott keretek közé kell szorítani a fizetős szolgáltatásokat.

Az egészségügyi minimum aláírását – Gyurcsány Facebook-posztja alapján – egyes kormánypárti lapok úgy hozták, hogy létrejött a politikai szövetség a Jobbik és a baloldal közt. A Figyelő például azt írja: „Milyen furcsa olvasni, hogy a Jobbik egy új »demokratikus kormány« egészségügyi alapelveiben megegyezik Gyurcsányékkal. Az a Jobbik, amely valódi születését a 2006 őszi Gyurcsány-ellenes utcai zavargásoknak, az abban vállalt szerepének köszönhette.”

„Nincs összellenzéki összefogás, hanem egy nagyon fontos ügyben alapvetéseket fogadtak el a pártok, kivéve a Fideszt” – mondta a Magyar Nemzet online kiadásának Lukács László György. A pártban szerinte számítottak rá, hogy egyes médiumok olyat is belelátnak majd az ügybe, amit nem kellene. A frakcióvezető-helyettes szerint azonban a fő kérdés az, hogy a kormánypárt miért nem képes megállapodni a nemzeti minimumokban, ahogyan ezt Nyugat-Európában is teszik az ideológiailag egészen mást képviselő politikai szervezetek.

Lukács László György kérdésünkre azt mondta: nem tud arról, hogy más szakterületeken is megfogalmaznának hasonló dokumentumot, de szerinte a szociális szféra és a nyugdíjasellátás ügye is érdemes volna ilyesmire.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.