Kinek kellett volna elolvasni a meghekkelt Orbán-interjút?

A volt főszerkesztő és helyettese szerint nekik nem. Megindult a kirúgott szerkesztők munkaügyi pere.

Lándori Tamás
2017. 09. 28. 16:58
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Ez egy bértollnok által írt, alákérdezős interjú volt” – mondta a tavaly karácsonykor nagy port kavart, „meghekkelt” Orbán-interjú eredetijéről a Fejér Megyei Hírlap akkori főszerkesztője, Zajácz D. Zoltán a Székesfehérvári Közigazgatási és Munkaügyi Bíróságon, ahol csütörtökön elkezdődött az újságtól kirúgott két szerkesztő pere. Zajácz ezt azzal kapcsolatban mondta, hogy – miközben szabadságát töltötte – miért nem szakított időt arra, hogy elolvassa a másnap megjelenő szöveget.

Hajnal Csilla felelős szerkesztő és Klecska Ernő lapszerkesztő azért adtak be keresetet volt munkáltatójuk ellen, mert szerintük alaptalanul tették felelőssé és bocsátották el őket azért, hogy valaki a napilapban végül megjelent szövegben elhelyezett néhány viccesnek szánt mondatot. A volt főszerkesztő tanúként jelent meg. Mint mondta, maga is indított volna munkaügyi pert az elbocsátásának háttere miatt, csakhogy munkaszerződése alapján vezetőnek minősült, akinek indoklás nélkül lehet felmondani – így nem lett volna mit támadni a bíróságon.

Azt azonban kifejtette, egy korábbi belső utasítás szerint a kiadó veszprémi központjából érkező, kötelezően megjelentetendő anyagokat (ilyen volt az ominózus miniszterelnöki interjú is) a lapnál tartalmilag nem módosíthatták, nem szerkeszthették, azokat ugyanis már a központban készre dolgozták. Így az ilyen cikkeket a helyi lap szerkesztőinek elolvasniuk sem volt kötelező – szögezte le. Jelezte, úgy tudja, a szöveg a központból való beérkezését követően csak néhány percig volt Hajnal Csilla gépén, mielőtt továbbította a nyomdába. – Ennyi idő alatt sem elolvasni, sem meghamisítani nem lehet – jelentette ki Zajácz D. Zoltán.

Elekes András lapigazgató az előzőekkel ellentétben úgy fogalmazott tanúvallomásában, hogy egy szerkesztőnek szakmai kötelessége elolvasni minden interjút, ami a lapban megjelenik, függetlenül attól, hogy a cég protokollja ezt megköveteli-e. Elekes egyébként jelenleg úgy alkalmazott a cégnél, hogy másfél év múlva esedékes nyugdíjazásáig már nem kell dolgoznia – felmentették a munkavégzés alól.

Szintén kihallgatták azt a szerkesztőt, aki a veszprémi központból az interjút továbbította Székesfehérvárra. A hamisítás kapcsán jelentőséggel bírhat, hogy ő határozottan állította, már a Fejér Megyei Hírlap logójával küldte el az anyagot, míg Hajnal Csilla ugyanilyen bizonyossággal közölte, hozzá egy embléma nélküli verzió érkezett.

A per januárban folytatódik, további hat tanú meghallgatásával.

A Fejér Megyei Hírlapot is kiadó Pannon Lapok Társaságát 2016-ban az az osztrák vállalkozó, Heinrich Pecina vásárolta meg, aki a Népszabadságot is megszerezte nem sokkal a viharos megszüntetése előtt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.