Érvénytelen lett a népszavazás, megépülhet a berettyóújfalui rabkórház

Májusban még felháborodást váltott ki, ezért írták ki a népszavazást, de túl alacsony volt a részvétel.

Szabó Zs. László
2017. 10. 08. 19:20
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Többen voksoltak ugyan a berettyóújfalui rabkórház ellen, de érvénytelen lett a büntetés-végrehajtási egészségügyi intézményről szervezett népszavazás, így felépülhet a város mellett a börtönkórház. A vasárnap esti nem hivatalos eredmény szerint a valamivel több mint 12 000 választópolgárnak csak a negyede, 3035 választó szavazott. Egyébként 1953 voksot adtak le arra, hogy a helyi testület vonja vissza a már elfogadott határozatát. A nemre, vagyis a rendelet megtartására 1068-an voksoltak.

A népszavazást azt követően írták ki, hogy májusban a helyi képviselők egyhangúlag támogatták egy önkormányzati terület átadását az állam számára, ahol a börtönkórházat felépítenék. A döntés után azonban a lakossági felháborodás hatására a népszavazás kiírásáról döntöttek, a határozat végrehajtását pedig felfüggesztették.

Az alacsony részvételi arány csak a felháborodás fényében meglepő. A kampány ugyanis meglehetősen csendesen zajlott, mivel a fideszes polgármester és Vitányi István fideszes országgyűlési képviselő, valamint a helyi Gróf Tisza István Kórház igazgatója egyaránt támogatta a beruházást. Így a döntés mellett kiállóknak az is megfelelő volt, ha kevesen mennek el szavazni, ezáltal érvénytelen lesz a népszavazás. A támogatók hosszú távon a kórház autonómiájának fennmaradását, az eszközpark fejlesztését, illetve 180 új munkahely létrejöttét látják biztosítva a beruházással. Az ellenzők attól tartanak, hogy a rabkórház megépítése miatt a helyi kórház, illetve a nyolcvanezer ellátottnak nyújtott egészségügyi szolgáltatás kerül veszélybe, mivel szerintük oda irányíthatják át az orvosokat, ápolókat.

A rabkórház egyébként egy közel egyhektáros területen épülhet fel, amely a 42-es főútról közelíthető meg. A beruházás becsült összköltsége – az eszközök beszerzésével együtt – meghaladja az ötmilliárd forintot.

Muraközi István fideszes polgármester pénteken azt mondta, ha nem éri el az ötvenszázalékos arányt az érvényesen szavazók száma, nem dönthetnek a határozat visszavonásáról. Úgy fogalmazott, a voksolástól távol maradók is véleményt nyilvánítottak.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelenik meg. A megjelenés időpontja: 2017. 10. 09.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.