Jancsó Andrea: Ferencvárosban legalizált korrupció zajlik

A képviselő szerint olyan jogszabályok vannak érvényben a kerületben, amelyek lehetővé teszik a visszaéléseket.

Lőrincz Tamás
2017. 10. 11. 4:07
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bácskai János polgármester bosszújának tartja Jancsó Andrea önkormányzati képviselő, hogy a ferencvárosi képviselő-testület múlt heti döntése után kizárták őt és Baranyi Krisztinát (Együtt) a városfejlesztési bizottságból. A két politikus ugyanis az elmúlt hónapokban számtalan visszás ügyet derített fel: Jancsó Andrea adatkérései nyomán számoltunk be például a kerületi önkormányzati lakásokkal kapcsolatos botrányról, míg Baranyi Krisztina volt az, aki felhívta a figyelmet a helyi parkolási ügyre, és eredményt ért el az Illatos úti környezetszennyezés elleni harcban.

Úgy indokolta a bizottságból való visszahívást a kerület vezetése, hogy a két politikus rendszeresen a sajtóhoz fordult, amikor gyanús üggyel találkoztak, és mindezt – állításuk szerint – hamis információkkal tették. – A képviselő-testület nem a sajtó által kiszivárogtatásnak tekintett tevékenységet tartotta elfogadhatatlannak, hanem a csúsztatáson, információk elferdítésén alapuló, az önkormányzat szándékos lejáratására törekvő sajtóhadjáratot – írta lapunknak az önkormányzat.

– Állításaimat minden esetben bizonyítékokra, például közérdekűadat-igénylésekre kapott válaszokra, határozatokra alapoztam. Könnyebb azt mondaniuk, hogy féligazságokat állítok, mint hogy vállalják a felelősséget – reagált a kerületi vezetés álláspontjára Jancsó Andrea. Egyébként az ügyek megalapozottságát a hivatalos dokumentumok mellett az is jelzi, hogy az ügyészség nyomozást rendelt el hűtlen kezelés gyanújával. A kerület lapunknak azt hangsúlyozta, nem történt törvénysértés, ám Jancsó Andrea szerint ez csak a „legalizált korrupció” eredménye lehet. – Olyan jogszabályok vannak érvényben, amelyek lehetővé teszik a visszaéléseket – fogalmazott.

Kitérnek a kizárásról szóló kerületi indoklásban arra is, hogy a két politikus semmibe vette a helyi „több évtizedes politikai szokásjogon alapuló kultúrát”, és „a konstruktív együttműködést hirtelen felváltotta a rémhírterjesztés”. Ez Jancsó Andrea szerint arra utalhat, hogy ők nem vettek részt abban a színjátékban, amely a kerületi döntéseket megelőzte. Baranyi Krisztina számtalan alkalommal felszólalt az üléseken, de csak lehazugozták és leostobázták – állította az LMP-s képviselő. Ezzel indokolta azt is, hogy a sajtóhoz fordult, szerinte ugyanis az intézményi kereteken belül soha nem kapott érdemi válaszokat. Úgy vélte, a színjátéknak részesei a szocialista ellenzéki képviselők is, akik egyébként tartózkodtak a két politikus kizárásáról szóló szavazáson, mert – mint mondták – „nem akartak részt venni ebben a kutyakomédiában”. – Nem számítottam másra tőlük – kommentálta a voksolást Jancsó Andrea, aki szerint ha igazságtalanul éri támadás az ellenzéket, akkor össze kellene zárni.

Az LMP-s képviselő ugyanakkor egyértelművé tette, hogy a döntés nem rettenti el. – Lehet, hosszabb időbe telik, mire megkapjuk kérdéseinkre a választ, de folytatjuk a munkánkat – mondta. A kizárás valóban csak időhúzásra lehet elég, a két politikus ugyanis továbbra is önkormányzati képviselő marad, felszólalhat az üléseken, betekinthet a jegyzőkönyvekbe, sőt részt vehet még a bizottsági üléseken is. Hátrányuk – a fizetéscsökkenésen túl – leginkább abból adódhat, hogy feltett kérdéseikre lassabban kaphatnak majd válaszokat. A folytatást egyébként olyannyira komolyan gondolja Jancsó Andrea, hogy lapunk kérdésére elmondta, azt sem tartja kizártnak, hogy indul a következő polgármester-választáson.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.