Leváltotta a Fidesz a ferencvárosi ellenzéket

Bácskai János kormánypárti polgármester szerint a IX. kerületet lejáratók ellen hoztak politikai döntést.

2017. 10. 05. 9:47
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Zárt ülésen visszahívta Ferencváros kormánypárti többségű képviselő-testülete Baranyi Krisztina (Együtt), Jancsó Andrea (LMP), valamint  Fröhlich Péter fideszes önkormányzati képviselőket a IX. kerületi városfejlesztési, városgazdálkodási és környezetvédelmi bizottsági tagságukból.

Információink szerint a két ellenzéki politikus hölgynek a kerületi önkormányzatban tapasztalt visszásságok feltárása miatt kellett távozniuk, s ezt erősítette meg a döntés előtt Bácskai Jánosnak (Fidesz–KDNP) polgármester lapunknak adott nyilatkozata is. Kérdésünkre kijelentette: „Nincs más eszköz a kezünkben, csak a bizottságokból való visszahívás azokkal a képviselőkkel szemben, akik hazugságokat terjesztenek és lejáratják az önkormányzatot”. A képviselő-testület napirendjén eredetileg nem is szerepelt ilyen javaslat, de annak tervéről korábban a 24.hu számolt be. 

Érdekesség, hogy az önkormányzat a zárt ülés után közleményt adott ki, ám abban meg sem említik Fröhlich Péter nevét, így azt nem tudni, hogy neki pontosan miért kellett távoznia a döntéselőkészítő testületből. A közleményben azt írták: „Baranyi Krisztina és Jancsó Andrea több évtizedes politikai szokásjogon alapuló kultúrát  vett semmibe akkor, amikor a sajtóval rendszeresen osztottak meg olyan kontextusukból kiragadott, botránykeltésre alkalmas félinformációkat, pontatlanságokat, amelyek félrevezették a kerület lakosságát és a szélesebb közvéleményt, annak ellenére, hogy minden releváns információ rendelkezésükre áll. Elfogadhatatlannak tartjuk, hogy a nevezett képviselők számára fontosabb volt a kerület lejáratása ahelyett, hogy az érintett ügyekben az önkormányzatiság keretei között próbáltak volna megoldást találni. Különösen nehezményezzük azt, hogy pozíciójukat  a kerületben élők érdekében végzett konstruktív, építő jellegű munka helyett politikai haszonszerzésre, pártjuk és saját ismertségük sajtóbeli építésére használták fel.”

A képviselő-testületben jelentős többsége van a kormánypártoknak, de úgy tudjuk, az ellenzék is megosztott volt a kérdésben. A visszahívott ellenzéki képviselők szerint egyértelmű bosszúról van szó, mert ők olyan kerületi ügyekkel foglalkoznak, amelyek kínosak a kerületi vezetésnek. Az LMP-s képviselő nemrég tett feljelentést, mint mondta azért, mert „önkormányzati tisztviselők és rokonaik is nevetségesen olcsón jutottak önkormányzati ingatlanokhoz”. Az Együtt politikusa a parkolási pénzek „eltüntetését” kifogásolja, korábban pedig ő harcolt az Illatos úti környezetszennyezés megszüntetéséért.

– Egyértelműen politikai döntést hoztunk – szögezte le a polgármester, aki szerint ugyanis elfogadhatatlan, hogy a nevezettek három éve úgy tartanak sajtótájékoztatókat, úgy rágalmazzák a kerület vezetőit, saját településüket és önkormányzatukat, hogy nem tájékozódnak. – Baranyi Krisztina és Jancsó Andrea ezek után is mindenbe belenézhet, minden dokumentumot megkaphat, de nem tűrjük tovább képviselői esküjükhöz is méltatlan tevékenységüket – mondta Bácskai János. Többek között példaként említve a „hamis parkolójegyekről terjesztet valótlanságokat” vagy a szerinte alaptalan ingatlanügyeket. 

– Azt hiszik, ezzel megállíthatnak, de rosszul hiszik. Nem ijedek meg sem tőlük, sem ettől a „politikai vendettától” – reagált a hírre Baranyi Krisztina a 24.hu-nak.

Jancsó Andrea a Magyar Nemzet kérdésére leszögezte: „Folytatom a tevékenységemet. Sem a polgármester, sem más nem jelentett fel, nem fordult bírósághoz állításaimért, amelyek tények voltak, többek között a gyanús ingatlanügyletekről. Információimat kizárólag belső adatigényléssel kikért dokumentumokból szereztem.”

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.