Molnár Gyula: Az MSZP él

A szocialisták elnöke közölte: Horn Gyula pártja nem tárgyal a szélsőjobbal, de saját miniszterelnök-jelöltet sem állít.

MN
2017. 10. 07. 13:33
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Molnár Gyula az MSZP választmányának ülése után hangsúlyozta azt is, pártja politikai stratégiája nem változott: a „Tegyünk igazságot!” című program egy markáns, világos, egyértelmű baloldali program. A pártelnök az állami hírügynökség szerint jelezte azt is, tárgyalni fognak a „demokratikus ellenzék” pártjaival, de „Horn Gyula pártja” nem tárgyal a szélsőjobboldallal.

A Hír TV tudósítása szerint kitért arra is, hogy nem támogat olyan miniszterelnök-jelöltet, aki pártpolitikus.

„Megerősítettük azt, hogy tárgyalni fogunk, megerősítettük azt, hogy ebben a szakaszban a szocialista párt nem állít saját soraiból belső miniszterelnök-jelöltet. Listavezető értelemszerűen lesz, ha odaérkezünk, és dolgozunk azon, hogy a lehető legszélesebb együttműködésnek legyen egy civil, külső miniszterelnök-jelöltje” – jelentette ki Molnár Gyula.

Hiller István, az MSZP választmányának elnöke közölte: a választmány ülésén döntő többségben voltak azok, akik széles körű együttműködést akarnak a demokratikus ellenzéki pártokkal. Elmondta azt is, nem lépett ki senki, nem mondott le senki. „Az MSZP összezárt, innentől kezdve a választók, a választás, egy igazságos és boldogabb Magyarország megteremtése a cél” – fogalmazott.

El a keselyűkkel

Molnár Gyula úgy fogalmazott: „vissza lehet térni mindenkinek a fészkére. A keselyűknek nem kell tovább keringeni fölöttünk”. Az MSZP kész arra, hogy visszaszerezze azok bizalmát, akik az elmúlt időszakban úgy érezték, a szocialista párt az együttműködés akadálya – közölte.
Kérdésekre válaszolva azt is közölte, az együttműködés lehetőségéről az Együtt-tel, a Párbeszéddel, a Demokratikus Koalícióval és a Magyar Liberális Párttal tárgyalnak. Tudomásul vették, hogy az LMP és a Momentum kategorikusan visszautasította az MSZP kezdeményezését.

Kitért arra, hogy az LMP-nek és a Momentumnak is elküldik a választmány által szombaton elfogadott 12 pontot, amely az igazságos Magyarországról és a demokrácia minimumáról szól. Erről szakmai vitát ajánlanak a két pártnak.

Az LMP-nek jó

Szombaton ismertette legfrissebb, a héten készített közvélemény-kutatását a Publicus Intézet. E szerint a legtöbben úgy vélik, Botka László távozása érdemben nem befolyásolja az erőviszonyokat. Az MSZP tábora két százalékpontot csökkent, és ugyanennyivel nőtt az LMP támogatottsága.

Ismeretes, hétfőn Botka László lemondott az MSZP miniszterelnök-jelöltségéről. Mindezt a következőkkel indokolta: „Tíz hónappal ezelőtt összefogásra, szövetségre hívtam valamennyi demokratikus erőt, hogy közösen mutassuk meg, győzni fogunk, győzni akarunk, és képesek vagyunk együtt kormányozni. Egy héttel korábban egy újabb konkrét ajánlattal fordultam hozzájuk, a listás helyek felét ajánlottam fel az ellenzéki pártoknak. Ezt a hétvégén a DK és az LMP is elutasította, fideszes ügynökök pedig nekem rontottak. Hibáztam, mert az elmúlt hónapokban nem mértem fel, hogy a demokratikus ellenzék több tagja nem győzni akar, hanem túlélni. Hibáztam, mert nem gondoltam volna, hogy a Fidesz minden eszközzel megakadályozza a demokratikus erők összefogását”.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.