Rétvári: A Nyugat nemtörődömsége miatt jöhettek vissza a szovjet tankok

Az államtitkár a hidegháborús logika helyett inkább az érzelmekre próbált hatni a Pest megyei Rádon.

MN
2017. 10. 20. 16:48
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ha a nyugati hatalmak nem legyintenek a magyar kérdésre és nem a szuezi válsággal foglalkoznak inkább, akkor lehet, hogy a határainkon kívül maradtak volna a szovjet tankok – mondta az Emberi Erőforrások Minisztériuma parlamenti államtitkára, a KDNP alelnöke pénteken a Pest megyei Rádon, a helyi hősök tetteire emlékeztető büszkeségpont avatásán.

Rétvári Bence kijelentette, ahol emlékeznek a hősökre, ott a jövőben is lesznek hősök, ahol viszont elfelejtik őket, ott nem. Hozzátette: fontos, hogy a fiataloknak ne csak virtuális emlékei legyenek az ’56-os forradalomról, hanem mint köztünk élő, hús-vér emberek cselekedeteire emlékezzenek – idézi szavait az MTI.

Az államtitkár beszédében ugyanakkor nem vette figyelembe a hidegháború logikáját: az Egyesült Államok és európai szövetségesei nem merték megbolygatni a jaltai békével felállított feltételeket – egy nyugati beavatkozás a szovjet érdekszférának számító magyar területen ugyanis nagyon gyorsan újabb világháborús, sőt atomháborús helyzetbe sodorta volna a nagyhatalmakat.

A politikus rádi beszédében kiemelte: előfordul, hogy a magyarok is belekerülnek a történelem fősodrába, ahol lehetőség van alakítani a történelem menetén. Ilyen volt 1848, 1956 és 1989 is – mondta, de szerinte ma is ilyen időket élünk, mert jövő tavasszal kiderül, hogy tovább tudjuk-e védeni identitásunkat, kultúránkat.

A rendezvényen felszólalt Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője is: mint fogalmazott,

’56 legfontosabb üzenete, hogy létrejött a nemzet egysége, és egy őrült hatalommal szemben kellett megvédeni a szabadságot.

Beszélt arról is, hogy akik elhagyni kényszerültek az országot és máshol telepedtek le, azok elfogadták a befogadó ország kultúráját, hálásak voltak a befogadásért és beilleszkedtek. 1956 üzenetei fontosak a mai világunk megértésében és építésében is – fűzte hozzá.

A rádi büszkeségponthoz hasonló 1956-os emlékhely ötszáznál több településen jött létre az országban.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.