Szigorúbban ellenőrzött kaszinók? Félmilliárdos kiadást vállal a kormány

Kérdéses, az informatikai fejlesztés után rálát-e Andy Vajna üzleteire a felügyelet.

Vég Márton
2017. 10. 28. 4:19
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Közel félmilliárd forintot kap 2017 és 2019 között a Szerencsejáték Felügyelet (SZF) informatikai fejlesztésre a kormánytól, így a hatóság elvileg még hatékonyabban ellenőrizhetné, hogy Andy Vajna kaszinóiban például betartják-e a pénzmosást tiltó szabályokat. Az SZF önálló informatikai működését biztosító költségvetési forrásokat – idén 204 millió forintot – Varga Mihály nemzetgazdasági miniszternek kell átcsoportosítania a Seszták Miklós által irányított Nemzeti Fejlesztési Minisztérium alá tartozó hatóság javára – az erről szóló kormányhatározatot október 17-én írta alá Orbán Viktor miniszterelnök. Az SZF idén júliusig a Nemzeti Adó- és Vámhivatal egyik főosztályaként működött, de a kormány úgy döntött, hogy eredményesebben látható el a szerencsejáték-ipar felügyelete, ha az SZF önállósodik.

Ennek egyelőre kevés nyoma van. A hatóságnak továbbra sincs saját honlapja, így változatlanul a NAV oldaláról érhetők el információk a tevékenységéről. A szervezeti felépítésről semmit nem árulnak el, de információink szerint az élén Nagy László áll, aki korábban a Miniszterelnökségen dolgozott. A kormányhatározat arra nem tér ki, mi indokolja a félmilliárd forintos informatikai fejlesztést.

A szerencsejáték-piacot az elmúlt években úgy alakította át az állam, hogy gyakorlatilag most csak saját magát kellene ellenőriznie. A Szerencsejáték Zrt. állami tulajdonban van, és volt fideszes képviselő a vezérigazgatója, a lóversenyt szintén állami cég szervezi, nyerőgépek pedig csak az állam által kiadott koncessziók alapján működő kaszinókban üzemelhetnek. Az öt budapesti kaszinó Andy Vajna filmügyi kormánybiztoshoz tartozik, a győri és a vélhetően november közepén nyitó pécsi kaszinó pedig Kruppa Zsolthoz. Utóbbi üzletember sok szállal kötődik Seszták Miklós miniszterhez, például kisvárdai cégeiknek azonos a telephelyük, feleségeik pedig több cégben is társtulajdonosok.

A kaszinókban működő nyerőgépeknek nincs semmilyen internetes kapcsolatuk, a NAV eddig sem látott rá a játékgépekre. Az automatákba nem építették be ugyanis az integrált ellenőrző készüléket, amely a működése során keletkező adatokat gyűjtené és rögzítené, illetve szerveralapú összekötésről szó sincs. Így az állam a kaszinókat illetően sötétben tapogatózik a bevételek tekintetében. Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter legutóbb májusban ígérte meg, hogy a következő egy-másfél évben a kiskereskedelemhez hasonlóan most már tényleg online rendszert vezetnek be a kaszinókban. Varga Mihálynak tehát sok a gondja a kaszinókkal: most a hatékonyabb felügyeletre kell átcsoportosítani félmilliárd forintot a költségvetésben, míg néhány hete éppen arról írtunk, hogy ő engedélyezte Vajna két kaszinócégének összeolvadását. Emiatt a kaszinómágnásnak évente a 22,6 milliárd forintos összesített árbevétele után 2,1 milliárd forint helyett csak mintegy 400 milliónyi játékadót kell majd fizetnie. A Szerencsejáték Felügyeletnél tervezett informatikai fejlesztés vélhetően már csak a 2018-as választás után készül el. Iparági információk szerint a beruházásnak valójában már inkább a szintén a Vajnához köthető Vegas.hu nevű online kaszinó terjeszkedéséhez van köze. Nem zárható ki ugyanis, hogy a jövőben például kocsmákba is terminálokat telepítenének, így ha online formában is, de újra országszerte lehetne játszani. Ehhez pedig valamilyen szerverkapcsolat lehet szükséges a Szerencsejáték Felügyelethez.

Ez nagy fordulat lenne, hiszen még 2012-ben, a pénznyerő automaták teljes megszüntetésekor fogalmazott úgy Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter, hogy egy konzervatív gondolkodású politikus világnézetével összeegyeztethetetlen a szerencsejáték. – Különlegesen erkölcstelen, morálisan megkérdőjelezhető, és a legkiszolgáltatottabb térségekben jellemző a pénznyerő automaták üzemeltetése, használata – jelentette ki akkoriban Lázár János. Úgy látta, hogy a központi költségvetést nem éri veszteség, mert a szerencsejáték miatt kialakuló alkoholizmus vagy egyéb betegségek, valamint a szociális intézkedések szintén pénzbe kerülnek az államnak. – Az állam részéről becstelen dolog volt, hogy minden kocsmában lehetett szerencsejátékot játszani – érvelt Lázár János.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.