Egy független korrupcióellenes ügyészséget hozna létre két ellenzéki párt

A Jobbik és az Együtt szerint egy Polt Pétertől független szervezetnek kellene felderítenie a korrupciós ügyeket.

MN
2017. 11. 12. 11:12
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A százat is meghaladja a kormánypártokhoz köthető korrupciós ügyek száma, amelyekben a Polt Péter vezette legfőbb ügyészség nem folytatott valódi nyomozást – mondták ellenzéki politikusok a Hír TV Célpont című műsorának.

„Létre lehet hozni más, egyéb olyan intézményeket, függetlenül a legfőbb ügyésztől, amelyek eljárhatnak ilyen ügyekben, és azzal máris nem Polt Péter alá tartoznak a feladatok” – mondta Juhász Péter, az Együtt elnöke, aki egyébként feljelentést is tett több kétes ötödik kerületi ingatlanügy miatt, de mint mondta, az önkormányzat embereit és az értékbecslőt sem hallgatták ki, nem kerestek tanúkat, hanem csupán a papírok alapján – amelyekből egyébként független jogászok szerint megállapítható, hogy bűncselekmények történtek –, hoztak egy határozatot, hogy elutasítják a feljelentést.

A Jobbikban is úgy gondolják, hogy az ügyészi rendszer módosítása és egy párhuzamos korrupciós ügyészség létrehozása segítene a helyzeten. „Vannak arra lehetőségek, hogy csak egy példát mondjak, hogy fölállítsunk egy olyan ügyészséget, amely mondjuk a korrupciós eseményeket vizsgálja függetlenül az ügyészségtől, ehhez csak törvényi felhatalmazás kell” – tette hozzá Szilágyi György, a párt országgyűlési képviselője.

Ez persze egyelőre elképzelhetetlen, hiszen a legfőbb ügyész Magyarországon demokratikus eszközökkel leválthatatlan, nincs főnöke, és nyomozni sem lehet ellene. Annak sincs semmilyen következménye, ha az ügyészség nem indít nyomozást.

Ligeti Miklós, a Transparency International Magyarország jogi igazgatója szerint ha az ügyészség passzív akar maradni, nem nyomoz, nem emel vádat, nincsen olyan állami szerv, amely előtt meg lehetne panaszolni, valamint kifogásolni az ügyészi hozzáállást.

A Célpont szeretett volna interjút kérni Polt Pétertől, de a legfőbb ügyész sajtóosztálya azt közölte, hogy Polt Péter a közelgő országgyűlési beszámolója előtt nem kíván nyilatkozni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.