Elnöki ügy: több száz milliót szórhatott szét Farkas Flórián

Óriási keretről dönthetett az Országos Roma Önkormányzat korábbi vezetője: Farkas Flórián máig nem számolt el az elköltött pénzzel.

Koncz Tamás
2017. 11. 28. 6:48
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több mulasztásos jogsértést állapított meg az Országos Roma Önkormányzatnál (ORÖ) a fővárosi kormányhivatal – tudta meg a Népszava.

A lap szerint az egyik kifogásolt mulasztás az úgynevezett elnöki keretre vonatkozik, amelyből Farkas Flórián volt ORÖ-elnök – jelenlegi miniszterelnöki biztos és a Lungo Drom elnöke – az önkormányzat vezetése során 287 millió forintot oszthatott szét 2011 és 2014 között.

A tétel tíz százaléka a három év alatt az ORÖ-nak juttatott támogatás, a közgyűlési döntés értelmében pedig Farkasnak félévente be kellett volna számolnia a keret helyzetéről: ezt nem tette meg, sem írásban, sem szóban nem tájékoztatta a képviselőket a költekezésről. Ráadásul hiába tett az ügyben feljelentést két ellenzéki képviselő, Makai István és Dancs Mihály is,

az ügyészség megtagadta a nyomozást: a vádhatóság szerint ugyanis a működési támogatást nem kizárólag bérköltségre vagy rezsiköltségre szabad felhasználni.

Az elnöki keret megléte önmagában nem bűncselekmény, az pedig – érvelt az ügyészség –, hogy az ORÖ támogatási szabályzata esetleg nincs a hatályos jogszabályi környezethez igazítva, „nem a büntetőjogi értékelés körébe tartozik”.

Ezzel azonban az elnöki keret ügye máig nem zárult le. Bár a fővárosi kormányhivatal is úgy ítélte meg, hogy a tízszázalékos keret létrehozásának nincs jogszabályi akadálya, javasolta: az ORÖ rögzítse a szervezeti és működési szabályzatában, hogy az elnök milyen formában tesz eleget beszámolási kötelezettségének, és a beszámolót önálló napirendként tárgyalja a közgyűlés.

Az elszámolás azonban mindeddig nem történt meg, mivel az elnök nem készített előterjesztést – írja a Népszava. Információi szerint a beszámoló elmaradása miatt a kormányhivatal hamarosan felügyeleti bírságot is kiróhat az ügyben.

A roma ellenzék szerint egyébként Farkas Flórián a legkülönfélébb jogcímeken osztogatta a pénzt: volt köztük temetési vagy például szociális segély is.

Az ORÖ ügyeiben jelenleg öt nyomozás zajlik: a Központi Nyomozó Főügyészség hivatali vesztegetés elfogadása, a Fővárosi Főügyészség a másfél milliárdos Híd a munka világába program körüli visszaélések, a Budapesti Rendőr-főkapitányság pedig csalás, hűtlen kezelés és hivatali visszaélés miatt folytat eljárást a szervezet ellen, amelyet négy éven át Farkas Flórián vezetett.

Az egykori ORÖ-elnöknek, a Lungo Dromot is vezető Farkasnak ugyanakkor személyesen is több ügyben kell (vagy legalábbis kellene) felelnie: tavaly például csalás és közokirat-hamisítás miatt két roma politikus feljelentette a Lungo Drom elnökét a Fővárosi és a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Főügyészségen, mivel úgy vélte, hogy a roma párt gazdasági és pénzügyeiről Farkas Flórián által készített jegyzőkönyvek közokirat-hamisításnak minősülnek.

Az Országos Roma Önkormányzat képviselői a roma szervezet VIII. kerületi épületére bejegyzett, 60 milliós jelzálogjogot is firtatták.

Farkas Flóriánról köztudomású, hogy 1998-ban hűtlen kezelés vádjával ítélték el, de az akkori köztársasági elnöktől amnesztiát kapott, így elkerülte a börtönt – ügyét pedig ismeretlen okból harminc évre titkosították. Jávor Benedek, a Párbeszéd képviselője a közelmúltban hiába érdeklődött volna a titkosítás okáról, közérdekűadat-igénylése rejtélyes módon elveszett az Igazságügyi Minisztériumnál.

A roma vezető rovott múltja ellenére is élvezi Orbán Viktor és a kormánypárt bizalmát: a miniszterelnök személyesen védte meg tanácsadóját az Országgyűlésben, Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter pedig burkolt rasszizmusról beszélt, amikor a Híd a munka világába programban eltűnt másfél milliárd került szóba. Igaz, Balog azt elismerte, az ORÖ-t is felügyelő miniszterként csak ő maga tizenkét vizsgálatot rendelt el és több feljelentést tett az önkormányzat ügyeiben.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.