Gyurcsány Ferenc: Igazságtalan, ha határon túl döntenek a sorsunkról

Közel hetvenezren írták alá a határon túli szavazatokról szóló íveket – a DK elnöke szerint nem uszítás a kezdeményezés.

MN
2017. 11. 07. 8:13
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy hét alatt hatvankilencezer ember vett részt a Demokratikus Koalíció aláírásgyűjtő kampányában, állítja Gyurcsány Ferenc pártelnök. A DK azt a kérdést tette fel, hogy kell-e azoknak szavazni, akik sosem éltek Magyarországon, ezért „nem is vállalják döntésük következményét” .

Gyurcsány a Hír TV műsorában beszélt a sikeresnek tartott kampányról. „Úgy tűnik, szenvedélyesen bántja az emberek igazságérzetét, ami most történik, mi pedig ezt egy jó pillanatban vettük észre” – fogalmazott a politikus. Szerinte a kampány célja egyrészt az, hogy a kormány meghallja az emberek hangját, másrészt, hogy a párt kapcsolatba lépjen a választókkal – közöttük olyanokkal is, akik egyébként sosem szavaznának a DK-ra.

A határon túliak szavazati joga kapcsán a pártelnök úgy látja, felébredt a szenvedély a magyarokban: „emögött valahol kihallják a csalásnak a lehetőségét”, azt pedig már a Nemzeti Választási Iroda is megállapította, hogy ahogyan Erdélyben biztatják regisztrációra a szavazókat, az már felveti a választási csalás lehetőségét – jelentette ki.

Gyurcsány szerint a felmérésekből is kiderült: a választók nem értenek egyet azzal, hogy a határon túliak is beleszólhatnak Magyarország belügyeibe, „persze, legyen véleményük, nem vitatjuk, de hadd döntsük el mi, mi élünk itt”. Gyurcsány kifejtette: a szavazati jogot nem a parlamenti pártok, hanem a Fidesz egyoldalúan kialakított választási törvénye adta meg a határon túliaknak, ez egy „bevallottan azt szolgáló adomány, hogy a Fidesz [ ] kiterjeszthesse hatalmát”.

Arra a felvetésre, hogy a kampány a határon túliak ellen uszíthatja az embereket, Gyurcsány azt mondta, ő épp ellenkezőleg gondolja, „ha ilyen mély igazságtalanság van a rendszerben, akkor ez voltaképpen nemzetegyesítés, a mai rendszer fordítja szemben a magyart a magyarral” – fogalmazott, majd megjegyezte: 2014-ben pont a határon túliak szavazataival lett meg a kétharmada a Fidesznek.

Tizenhárom évvel ezelőtt, a kettős állampolgárság bevezetéséről is szóló december 5-i népszavazáson az MSZP vezető politikusai az állampolgárság megszavazása ellen kampányoltak, míg az egyházak és a Fidesz már akkor támogatta a kezdeményezést. A szocialisták már 2001-ben azzal támadták a nemzeti kisebbségek jogérvényesítéséről szóló Orbán−Nastase-paktumot, hogy ennek hatására 23 millió román munkavállaló fog beözönleni Magyarországra.

A 2004-es népszavazás során újra sikerrel alkalmazták a 23 millió román vendégmunkásról szóló politikai szlogent – Gyurcsány Ferenc később Debreczeni Józsefnek nyilatkozva elismerte, hogy a félelemkeltő kampányfogás az ő ötlete volt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.