Így változik a nemi büntetőjog

Nem csak akkor lehet büntetendő a szexuális cselekmény, ha a másik fél fizikailag is ellenáll.

Lándori Tamás
2017. 11. 18. 12:14
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A büntetőtörvények megváltoztatása nem küszöböli ki a bizonyítás nehézségeit – állapította meg a Nemi bűncselekmények az új Btk.-ban című csütörtöki budapesti előadásán Szomora Zsolt, a Szegedi Tudományegyetem jogi karának intézetvezető-helyettese. A tanácskozást a Magyar Kriminológiai Társaság szervezte, vélhetően nem függetlenül az elmúlt hetek nagy nyilvánosság előtt zajló botrányaitól.

A szexuális bűncselekményeket kutató büntetőjogász felidézte, e terület látványos változásokon ment át az idők során, párhuzamosan azzal, ahogy a nemiségről való gondolkodás változott. Az első magyar büntető törvénykönyv, az 1878-as Csemegi-kódex például még tartalmazta ezt a tényállást: „A ki magát valamely nő férjének szinli (színleli – a szerk.), és a nőnek tévedését felhasználja, hogy azzal nemileg közösüljön: a szemérem elleni büntett miatt, három évig terjedhető börtönnel büntetendő.”

– Az ilyesféle magatartás időközben kikerült a szexuális bűntettként szankcionált tettek közül, és a korábban háromhavi fogházbüntetéssel sújtandó házasságtörést és a homoszexualitást is dekriminalizálták az idők során – magyarázta Szomora Zsolt. Közben egyes viselkedések – éppen ellenkezőleg – büntetendővé váltak, különösen a nők és a gyermekek védelmében. Ehhez kapcsolódóan említette az előadó a 2011-es isztambuli egyezményt, amely a nők elleni és a családon belüli erőszak felszámolását célozza. A dokumentumot Magyarország aláírta, de mostanáig nem ratifikálta, és nem is sikerült minden elemét átemelni.

Az új szemlélet fontos része, hogy nemcsak a kifejezetten erőszakkal vagy fenyegetéssel elkövetett szexuális cselekményeket bünteti a jogalkotó, hanem azt is, amikor az elkövetőnek fel kell ismernie, hogy a másik fél nem akarja az aktust, ám ezt figyelmen kívül hagyva cselekszik. – Nem lehet tehát elvárás, hogy az áldozat fizikailag is ellenkezzen, erre ugyanis sokan sok helyzetben képtelenek – derült ki Szomora Zsolt előadásából.

A szakember kiemelte, hogy a legújabb megközelítés szerint az olyan váratlan inzultusok, mint például a mellfogdosás, kikerülnek a becsületsértő bűncselekmények közül, és szexuális tettnek tekintendők. A kölni 2015. szilveszteri molesztálások kapcsán megjegyezte, az elítélések akadálya nem a törvények hiányossága, hanem a rendőri hibák miatt ellehetetlenült bizonyítás volt.

Szomora felhívta a figyelmet, a nemi bűncselekmények terén felettébb jelentős a latencia, azaz a bűntettek rejtve maradása. Annak, hogy az áldozatok nem tesznek feljelenést, oka lehet a család nyomása, de a megbélyegzéstől és a hatóságok hozzáállásától való félelem is.

E ponton a Magyar Kriminológiai Társaság főtitkára, az ügyvédként tevékenykedő Kadlót Erzsébet megjegyezte, számos áldozat azért nem tesz feljelentést, mert a védő sem tudja megóvni attól, hogy a rendőrségről a története kiszivárogjon akár a környezete, akár a sajtó irányába. Gönczöl Katalin, a szervezet elnöke hozzátette, nehéz e téren változást elérni, amíg széles körben elterjedt férfihitvallás, hogy „az asszony verve jó”, és a szemléletváltást sem a törvénymódosítás fogja elhozni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.