Kettős mércét emlegetett a bíróságon a Kun-Mediátor vezetője

„Nem vagyok olyan rossz ember, mint amilyennek beállítanak” – érvelt a sokmilliárdos csalással vádolt D. Sándorné.

Markotay Csaba
2017. 11. 06. 12:05
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„A megtévesztés, a károkozás, a tisztességtelen haszonszerzés szándéka nem vezérelt, és az ügyfelek hosszú időn át meg voltak elégedve a teljesítményemmel. Nem vagyok olyan rossz ember, mint amilyennek most beállítanak” – egyebek között ezzel érvelt hétfő délelőtt a szolnoki törvényszéken D. Sándorné, a Kun-Mediátor Kft. milliárdos csalással, sikkasztással, számviteli rend megsértésével és jogosulatlan pénzügyi tevékenység végzésével vádolt vezetője.

A most kezdődött büntetőper egyetlen vádlottja D. Sándorné, aki az ügyészség szerint pénzügyi jogsértések sorozatát követte el,

767 embert csapott be, és mintegy 12 milliárd forinttal károsította meg őket.

A 64 éves karcagi nő csaknem másfél évtizeden át folytatta csalássorozatát, amelynek a lényege az volt, hogy a Kun-Mediátor – amely „kifelé” utazási irodát üzemeltetett – valójában tiltott betétgyűjtést folytatott, és miközben az ügyfelek azt hihették, hogy betétekbe, értékpapírokba kerül a pénzük, a vádhatóság szerint ez nem történt meg. Állítólag voltak olyanok, akik egész vagyonukat D. Sándornéra bízták, aki akár 22 százalékos éves hozamot is ígért, amit az ügyészség szerint nem a cég eredményéből, hanem a friss befizetésekből fizetett ki.

Az ügyész majdnem két órán át sorolta a károsultak neveit, azt, hogy mennyi kár érte őket, és a befizetett pénzükből mennyit kaptak vissza. Elhangzott a tárgyaláson a vádhatóság részéről, hogy a Kun-Mediátor betétgyűjtésre nem lett volna jogosult, és

D. Sándornénak már a pénzek átvételekor sem volt szándékában, hogy az ígért összegeket, hozamokat, sőt a befizetett tőkét visszaadja.

A Kun-Mediátor volt vezetője egyébként a délelőtti tárgyaláson javaslatot tett a nyilvánosság kizárására, de ezt az indítványát a bíróság elutasította.

Ehhez képest D. Sándorné már a tárgyalás elején azt kifogásolta, hogy az ügy kirobbanása, 2015 áprilisa óta a „média és a politika negatív irányban befolyásolja a közvéleményt” anélkül, hogy ő megszólalhatott volna. Vallomást egyelőre nem akart tenni, de felolvasott egy nyilatkozatot, amelyben egyebek között a vádirat torzításait, hibáit, kettős mércéit emlegette. Kifogásolta például, hogy az ügyészség a mentő körülmények és bizonyítékok bemutatásával nem foglalkozott, azt pedig

valótlannak nevezte, hogy a Kun-Mediátor Kft. könyvelésében nem rögzítették pontosan a ki- és befizetéseket.

Volumenekkel nagyobb volt a kifizetés az ügyfeleknek, mint az ő befizetéseik – próbálta támadni D. Sándorné a vádiratot. Azt azért elismerte, hogy voltak, akiknél ez nem így történt, és károsultak lettek, őket sajnálja is, pedig szerinte az ő esetükben is a legjobb tudása szerint járt el.

Volt egy érdekes félmondata is a szolnoki törvényszéken D. Sándornénak, aki csaknem másfél évig a Karib-tengeri Belize-ben bujkált, miközben nemzetközi körözést adtak ki ellene. Azt kifogásolta – az ügyészségnek címezve bírálatot –, hogy

miért vártak két évet a hazahozatalával, amikor már jóval korábban tudták a hatóságok, hogy hol bujkál.

Miután a vádlottnak ezzel kapcsolatban sem lehetett feltenni kérdéseket, nem tudni, hogy milyen információk alapján állította mindezt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.