Kivárnak az alaptörvény őrei

Sem a lex CEU, sem a civiltörvény nem volt még napirenden az Alkotmánybíróságon és megjósolni sem lehet, mikor határoz a testület ezekben az ügyekben.

Markotay Csaba
2017. 11. 24. 4:49
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Annak ellenére, hogy a civiltörvény már több mint négy, a lex CEU pedig bő hét hónapja az Alkotmánybíróság előtt van, egyelőre megjósolni sem lehet, mikor határoz a testület ezekben az ügyekben a beérkezett beadványokról. A döntés elhúzódását jól jelzi, hogy információink szerint a testület ülésén nem is volt még napirenden egyik kérdés sem. Mivel pedig mind a civil szervezetek kérdése, mind a felsőoktatási törvény módosítása politikai csatározások középpontjába került, elképzelhető, hogy az áprilisi választások előtt nem is hoz határozatot a testület, azzal ugyanis könnyen abba a helyzetbe kerülhet, hogy vagy az ellenzéki, vagy a kormánypárti pozíciókat erősíti.

Június 13-án fogadta el a parlament a fideszes képviselők által benyújtott civiltörvényt. A jogszabály regisztrációs kötelezettséget ír elő a 7,2 millió forintnál több külföldi támogatásban részesülő civil szervezeteknek, annak ellenére, hogy a külföldi támogatásokat a kormány célkeresztjébe került társaságok korábban is pontosan feltüntették honlapjukon.

Rengeteg ellenzéki módosítóindítvány érkezett a jogszabályhoz, de a fideszes többség elutasította őket, a megszavazott törvényt pedig Áder János államfő aláírta. A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ), a Magyar Helsinki Bizottság, valamint több más szervezet jelezte: a törvény szerintük alkotmányellenes, ezért polgári engedetlenséget indítanak, és nem hajlandók regisztrálni.

Mivel a köztársasági elnök nem kért normakontrollt az aláírás előtt – amit az AB-nek harminc napon belül el kellett volna bírálnia – így csak utólagos alkotmányossági felülvizsgálatra van lehetőség. Ebben az esetben viszont nem köti a testületet semmilyen határidő – és a jelek szerint a bírák ki is használják ezt a lehetőséget. Az alaptörvény őreihez július 11-én, azaz több mint négy hónapja fordult az LMP, amelynek társelnöke, Hadházy Ákos a 60 képviselői aláírással támogatott kérelem benyújtásakor azt mondta, a jogszabály nem az átláthatóságot segíti, hanem „narancssárga csillaggal jelöl meg bizonyos szervezeteket”. Mintegy két tucat civil társulat pedig alkotmányjogi panaszt is benyújtott a törvény ellen – ezeket a beadványokat forrásaink szerint egyesítik az AB-n, hiszen ugyanazt a jogszabályt támadják.

Hasonló a helyzet a még korábban, április 4-én elfogadott, lex CEU-ként emlegetett jogszabállyal kapcsolatban. Ott szintén érkezett alkotmányjogi panasz és utólagos normakontrollra vonatkozó indítvány is – utóbbi még április második felében. A kivételes eljárásban elfogadott jogszabályt több neves szervezet és alkotmányjogász (például a Bibó István Szakkollégium, vagy épp Sólyom László, aki korábban AB-elnök és államfő is volt) véleménye ellenére Áder János köztársasági elnök szintén aláírta. A módosítás – amit egyértelműen a Közép-európai Egyetemre, azaz a CEU-ra szabtak – egyebek között arról rendelkezik, hogy a jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződést kötöttek. Eredeti terv szerint a feltételeket nem teljesítő intézmények 2018. január 1-jétől nem vehettek volna föl elsős hallgatókat – de a határidőket nemrég egy évvel kitolták.

Nyár elején még úgy látszott, hogy az ítélkezési szünet után, ősszel határoz az Alkotmánybíróság a lex CEU-ról, de egyelőre nem látszik, mikor lesz döntés – fogalmazott egyik forrásunk. Pedig az AB külön eseti munkacsoportot is létrehozott az indítvány tárgyalásának előkészítésére.

Az év végi ünnepek miatt szinte biztosra vehető, hogy a testület határozata a jövő év elejére tolódik, de nagyobb csúszás sem kizárt. Mindenesetre a kormánynak aligha jönne jól, ha az idén tavaszi utcai tiltakozáshoz hasonló akciók egy AB-döntés után esetleg megismétlődnének a választás előtt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.