Nemzeti konzultáció: igazából semmit sem lehet tudni erről az egészről

Már a Fidesz kommunikációs igazgatója és a Kormányzati Tájékoztatási Központ is más adatról számol be.

Tompos Ádám
2017. 11. 25. 17:36
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem könnyű eligazodni az úgynevezett Soros-tervről szóló nemzeti konzultációhoz kapcsolódó számok erdejében. November 22-én jelent meg egy videó Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkárának Facebook-oldalán, amelyben a politikus arról beszél, hogy az előző napi, azaz november 21-ei összesítés szerint 1 700 068-an küldték vissza a konzultációs ívüket.

November 23-án pedig megjelent az állami hírügynökség hírei között a Kormányzati Tájékoztatási Központ közleménye, amely szerint a kabinet december 1-jéig meghosszabbítja a nemzeti konzultáció visszaküldési határidejét. Minderre a nagyobbik kormánypárt és parlamenti képviselőcsoportja kérte a kabinetet. Puskás Imre Fidesz-szóvivő elmondása szerint azért van erre szükség, mert még most is „százezres nagyságrendben” érkeznek vissza a kérdőívek, és azt szeretnék, ha mindenki el tudná mondani a véleményét.

Aznap, azaz csütörtök este viszont Hadházy Ákos és Szél Bernadett LMP-s politikusokat beengedték azokba az intézményekbe, ahol a konzultációs ívek feldolgozása zajlik. Az ellenzéki képviselők azt szerették volna ellenőrizni, hogy tényleg annyi kérdéssort küldtek-e vissza, amennyiről a kormány, illetve a kormánypártok beszámoltak. Hadházy három helyszínen folytatott beszélgetést az ügyintézőkkel, és ezek alapján arra jutott, hogy „ez az egész kamu, nyilvánvalóan nincs 1 700 000 ilyen papír”.

A Hír TV Célpont című műsorának stábja pénteken megszerezte az egyik ilyen beszélgetésről készült hangfelvételt. Az ügyintéző szerint november 13-áig legfeljebb 400 000 ív érkezett be. Pedig a konzultációt szervező Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára november 14-én már 1 000 000 ívről beszélt. Az ügyintéző szerint a november 20-ai szállítással érkezett az eddigi legtöbb, 250 000 ív, és úgy látja, hogy csütörtök estig 1 700 000 ív biztosan nem érkezett be, legfeljebb az interneten kitöltött kérdéssorokkal lehet meg az a szám, az 1 700 068 darab, amiről Dömötör még csütörtökön beszélt.

De ez a szám nem az a szám, amit már a Magyar Posta adatai alapján közölt a Kormányzati Tájékoztatási Központ. Szombati közleményükben ugyanis 1 754 128 visszaküldött ívről adnak hírt. Az, hogy a posta adataira hivatkoznak, azért érdekes, mert ugyanebben a közleményben szerepel az is, hogy a kormány csak hétfőn hozza nyilvánosságra a postai összesítéseket. Az erre vonatkozó közérdekűadat-igénylést egyébként Szigetvári Viktor, az Együtt elnöke nyújtotta be, Hadházy tényfeltárását követően. A politikus közleményében részletesen leírja, hogy miért járt el így:

„A postaforgalmi szabályozás és a Magyar Posta minden ügyfelére egyformán vonatkozó szabályok ( ) lehetővé teszik, hogy pontosan a végére lehessen járni ennek a kérdésnek. Minden állampolgár olyan válaszborítékot kapott a nemzeti konzultáció során, amelyen a következő információt tüntették fel: belföldre bérmentesítés nélkül feladható, az esedékes díjat a címzett fizeti. A címzett Magyarország Kormánya, és a borítékon szerepel egy szerződésszám, amely a következő: KEKKH-2009-KÜÉI-1-3193. A KEKKH korábban kormányzati informatikai háttérintézmény volt, amelynek a jogutódja ma a Belügyminisztérium. A belföldi viszonylatú, normál kézbesítési idejű, bérmentesített válaszküldemények postai költségének elszámolása értelemszerűen úgy történik, hogy a Magyar Posta nyilvántartja, az adott szerződés alapján egy adott időszakban hány darab borítékot kézbesít a címzettnek, jelen esetben a kormánynak. És ezek után minderről számlát állít ki, amit a címzett utólagos elszámolással megtérít. A nemzeti konzultációs borítékcsomagban található válaszboríték a Magyar Posta általános szerződési feltételei szerint egy nem elsőbbségi, hanem normál kézbesítésű, bérmentesítés nélkül feladható válaszboríték, amiről az üzletszabályzat a következőt mondja: kizárólag a feladott válaszküldemények után kell fizetnie.”

Szigetvári Viktor szerint mindebből az következik, hogy a Magyar Postánál és a kormány illetékes minisztériumánál mindenképpen kell lennie egy hivatalos összesítésnek arról, mennyi válaszborítékot kézbesített a kormány részére a Magyar Posta. Amennyiben egyik fél sem követ el hűtlen kezelést, akkor ez értesítés okiratilag legtisztább formája a postai elszámoló számla, amelyen szerepel, hány darab bérmentesített válaszborítékot kézbesítettek a kormánynak.

A Kormányzati Tájékoztatási Központ szombaton közölt számításai szerint az eddig beérkezett kérdőívek közül a NISZ Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt. 599 500 darab küldeményt vizsgált át és bontott ki, a Kopint-Datorg Kft. 489 265 darab küldemény szkennelését és értékelését végezte el. Az internetes kitöltések száma 155 330 – írta a Kormányzati Tájékoztatási Központ, megjegyezve, hogy az eddig beérkezett íveknek még csak egy részét dolgozta fel az ezért a részfolyamatért felelős NISZ Zrt. és leányvállalata, a Kopint-Datorg Kft. Vagyis úgy félmilliót még fel kell dolgozniuk. A tájékoztatási központ megjegyzi, hogy az LMP társelnöke „szándékosan összekeveri a beérkezett kérdőívek számát a feldolgozott és értékelt ívek számával”, ezért jogi lépéseket helyeztek kilátásba Hadházy ellen.

A közlemény arra nem tér ki, hogy ahogyan a legutóbbi nemzeti konzultáció alkalmával – emlékezetes, akkor éppen Brüsszelt kellett megállítani –, úgy most is ki lehet tölteni az ívet hamis profillal, nem létező ímélcímmel. A 119 éves Süteményes Kenguru például ismét  konzultálhatott, ahogy legutóbb is tette. Egyébként mindjárt háromszor egymás után.

A káoszt csak fokozza, hogy Puskás Imre, a Fidesz szóvivője szombati sajtótájékoztatóján már a Kormányzati Tájékoztatási Iroda számaira is rálicitált: azt hangoztatta, hogy a konzultációban már több mint 1 900 000-en vettek részt. Ő is a posta adataira hivatkozott, szerinte péntekig 1 754 128-an küldték vissza az ívet, és ő ehhez adta hozzá az internetes kitöltők számát, 155 330-at.

Elképzelhető, hogy ő is összekeverte a számokat, az viszont szinte kizárható, hogy ezért ellene is jogi lépéseket helyez kilátásba majd a Kormányzati Tájékoztatási Hivatal. Az pedig egészen biztos, hogy valaki itt összevissza beszél.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.