Úri muri a jótékonyság jegyében

A budapesti nagykövetségek karácsonyi vásárát a brit nagykövet felesége nyitotta meg, szavait Zaid Naffa felesége fordította magyarra. Az esemény fővédnöke Áder János felesége volt.

Hutter Marianna
2017. 11. 26. 16:53
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egzotikus táncok, hagyományőrző népi viseletek és tradicionális ételek – ilyen és ehhez hasonló élmények várták azokat, akik részt vettek vasárnap a Diplomata Vásáron. Az immár hetedik alkalommal megrendezett eseményt a budapesti Diplomata Házastársak egyesülete szervezte a budapesti Intercontinental Hotel luxusszálló épületében azzal a céllal, hogy a befolyt összeget gyermekalapítványoknak és kórházaknak adományozzák. A vásár résztvevői úgy érezhették magukat, mintha csak egy piacon lennének. Negyvenöt ország – például Egyiptom, Nigéria, India, Ukrajna, Törökország vagy Palesztina – budapesti nagykövetsége képviseltette magát főként az országokra jellemző ajándéktárgyakkal. Az amerikai zászlótól kezdve az illatos fürdőgolyókon, táskákon és ékszereken át egészen a plüsstevékig számtalan csecsebecsét lehetett vásárolni. Ezek többsége pedig egyáltalán nem volt drágább, mint a Vörösmarty téri karácsonyi vásár szuvenírjei. Így a többségében elit körökből érkező résztvevőknek nem kellett mélyen a pénztárcájukba nyúlniuk ahhoz, hogy elmondhassák: idén is fordítottak jótékony célokra. Az ajándéktárgyak mellett az érdeklődők mintegy 20 ország hagyományos ételeit és italait kóstolhatták meg.

Például aki Nagy-Britannia kultúrája iránt érdeklődött, magába a brit nagykövetbe, a skót szoknyába öltözött Ian Lindsaybe futhatott. Lindsayről legutóbb szeptember végén lehetett hallani, amikor a nagykövet a magyar internetezőktől kért segítséget abban, hogyan készüljön a magyar nyelvvizsga megszerzésére.

A nagykövet lapunk érdeklődésére jó magyarsággal elmondta, bár már hat hete túl van a nyelvvizsgán – ami nehéz volt –, de még nem tudja az eredményt. Egyébként Lindsay felesége, Bridget Lindsay az elnöke a Diplomata Házastársak egyesületének, így a Diplomata Vásárt is ő nyitotta meg. Bridget Lindsey szavait pedig nem más fordította magyarra, mint a magyar állampolgársági kérelmét követően a nemzetbiztonsági átvilágítást elbukó tiszteletbeli jordán konzul, Zaid Naffa felesége, Skapér Katalin. Magát Naffát tudósítónk nem látta felbukkanni az egyébként a diplomaták közti kapcsolatépítésre jó alkalmat biztosító rendezvényen. 

Az esemény fővédnöke Áder János köztársasági elnök felesége, Herczegh Anita volt, aki egyesével végigjárta a nagykövetségek standjait. A köztársasági elnök hivatala leszögezte, hogy Herczeghtől nem lehet kérdezni. Így a sajtó munkatársainak be kellett érnie azzal, hogy legfeljebb vágóképeket készíthet az asszonyról például akkor, amikor virágot szagolgat a Dél-Afrikai Nagykövetség pultjánál. 

 

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.