Választási szabályok: esélye sem volt az ellenzéknek

A Fidesz szerint a baloldal már a várható választási veresége magyarázatát készíti elő.

Katona Mariann
2017. 11. 13. 13:43
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lesöpörte az asztalról a Fidesz és a KDNP az ellenzéki pártok által kidolgozott, teljesen új választási szabályokat tartalmazó koncepciót. Arról az elképzelésről van szó, amelyet a Gulyás Márton-féle Közös Ország Mozgalom keretein belül dolgoztak ki és a Jobbik kivételével minden ellenzéki párt alá is írt. Az igazságügyi bizottság hétfő délelőtti ülésén még ahhoz sem járult hozzá a kormánypárti többség, hogy a parlament plenáris ülésén egyáltalán vita nyíljon róla.

Az MSZP frakcióját vezető Tóth Bertalan azzal igyekezett érvelni a többpárti koncepció mellett, hogy a mostani választási szabályokkal szemben – amely alig több mint 40 százalékos győzelemmel kétharmados parlamenti többséghez segítette a Fidesz–KDNP-t – az ő javaslatuk sokkal arányosabb. Az egyéni választókerületeket például egy független testülettel alakíttatnák ki, hiszen a mostani körzeteket szerintük a Fidesz saját magára szabta. Beépítenék a törvénybe az ellenzék által állandóan követelt lehetőséget, hogy ne csak a határon túliak, hanem a külföldön dolgozó, de itthon lakcímmel rendelkező magyarok is szavazhassanak levélben.

A javaslatról csaknem két órán keresztül vitáztak a bizottságban. A fideszes Vas Imre például azt fejtette ki, hogy ez a rendszer visszalépés lenne a mostani szabályokhoz képest. A jobbikos Staudt Gábor szerint ugyanakkor legfeljebb a Fidesz mandátumaiban jelentene visszalépést. Az ugyancsak fideszes Répássy Róbert az egész elképzelést színjátéknak nevezte, arra hivatkozva, hogy valójában a várható választási vereségük magyarázatát készíti már elő az ellenzék. Így ugyanis mondhatja majd azt a baloldal, hogy nem az általuk legitimnek tartott választási szabályok keretében kellett megmérkőzniük.

Előkerült kormányoldalról a szokásos érv is, miszerint ilyen rövid idővel a választások előtt már nem illik a szabályokat megváltoztatni. Ez a magyarázat csak azért sántít, hiszen éppen holnap, a Fidesz javaslatára szigoríthatják a kampányfinanszírozás szabályait.

Habár a Jobbik a többi ellenzéki párttal ellentétben nem írta alá a javaslatot, és elmondásuk szerint több pontjával nem is értenek egyet, azt azért támogatták, hogy az Országgyűlésben érdemi vita lehessen róla. Ugyanígy tett a többi ellenzéki képviselő is, de a többségben lévő kormánypárti honatyák ezt könnyen megakadályozták.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.