Guy Verhofstadt is aláírt a Momentumnak

Guy Verhofstadt, az EP liberális frakcióvezetője támogatja a magyar civiltörvényről indított népszavazási kezdeményezést.

Koncz Tamás
2017. 12. 03. 10:51
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Guy Verhofstadt korábbi belga kormányfő, az Európai Parlament liberális frakcióvezetője is aláírta jelképesen a Momentum népszavazási kezdeményezését, vagyis ezzel támogatja, hogy népszavazás döntsön a magyar civiltörvény szükségességéről.

Az eseményről készített videót Fekete-Győr András pártelnök töltötte fel a Momentum Facebook-oldalára.

Mint látható, Verhofstadt kicsit nehézkesen tölti ki a magyar ívet, Fekete-Győr kérdésére pedig elmondja, hogy életében először ír alá egy másik országból származó népszavazási kezdeményezést.

A Momentum elnöke magyarázatként azt is hozzáfűzi, hogy a magyar civil társadalom védelmében indították az akciót.

 A Kúria november 7-én hitelesítette a Momentum népszavazási kérdését, mely így hangzik:

Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés helyezze hatályon kívül a külföldről támogatott szervezetek átláthatóságáról szóló 2017. évi LXXVI. törvényt?

A párt ezután elindította az aláírásgyűjtést, becslésük szerint eddig 25 ezer feletti számnál tartanak. A népszavazás kiírásához 200 ezer érvényes szignóra lesz szükségük, a hibahatár átlépéséhez viszont legalább 250 aláírást kell begyűjteniük.

Az országosan kétszázalékos támogatottságot élvező párt Budapesten, vidéken, sőt, térképük szerint több nyugat-európai nagyvárosban is gőzerővel gyűjti az szignókat.

A Kúria novemberi döntése az Index szerint váratlanul érte a Fideszt is, de a kormánypárt nem tart az akciótól, sőt, igyekeznek a maguk hasznára fordítani.

A civiltörvény ügye ugyanis a Fidesz szerint teljesen más kategória, mint a vasárnapi boltbezárás vagy az olimpia ügye. A felméréseik szerint a szavazók többségét meg lehet győzni azzal, hogy szükség van a civil szervezetek átláthatóságára, ráadásul be lehet állítani az egész népszavazási kampányt egy „Soros György-féle támadásnak” – írta a portál.

Hollik István KDNP-s képviselő már az érvényesítés napján elkezdte a sorosozást, ebben az sem zavarta meg különösebben, hogy korábban családi alapítványuk is kapott támogatást egy Soros-szervezettől. Mint fogalmazott,

a Momentum beállt azok sorába, akik a Soros-hálózatot védik, érdekük fűződik ahhoz, hogy a bevándorláspárti szervezetek működése ne legyen átlátható.

Hollik István szerint minden jogi lépést be kell vetni a népszavazás ellen, „helyes lépés”, ha bárki az Alkotmányírósághoz fordul alkotmányossági panasszal a Kúria döntése, a népszavazás ellen.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.