Kétes fideszes üzlet: fordulat a nyúlketrecgate-ügyben

Úgy tűnik, az uniós pénzből vett tárolókat árulhatják az interneten.

Horváth Csaba László
2017. 12. 18. 5:06
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hadházy Ákos, az LMP társelnöke alig két hónapja számolt be a heti rendszerességgel megtartott korrupcióinfóján arról, hogy Varga Gábor fideszes országgyűlési képviselőhöz köthetően – parlamenti padtársához, Simonka Györgyhöz hasonlóan – különös családi üzlet zajlik. Mindkét kormánypárti politikus rokonai ugyanis egy-egy kiterjedt cégháló tagjai, s ezek a vállalkozások gyakran európai uniós pénzzel is gazdagodnak. Különbség ugyanakkor kettejük közt, hogy míg Simonka György esetében – aki amúgy maga is feltűnik egy-egy cégben – vér szerinti rokonok a cégek tulajdonosai, addig a Varga Gáborhoz köthető vállalkozásoknál a rokonság a felesége hozzátartozóinál mutatható ki. Ugyanakkor a trükk mindkét esetben többnyire ugyanaz: miközben a hálózat egyik tagja megnyeri a brüsszeli forrást, egy másik elhozza az arra kiírt közbeszerzési eljárást. Két érdekes uniós pályázatot ismertetett néhány hete az LMP politikusa, mindkettő Varga feleségének családjához köthető. A hitvesi rokonsághoz tartozó cégek közül kettő is elnyert összesen 40-40 millió forintot nyúltenyésztő telep létesítésére Bikácson.

Hadházy meglátogatta az egymás mellett létesített telepeket, azonban a helyszínen – mint elmondta – üres nyúlketreceket talált, és szerinte szinte semmilyen jel nem utalt arra, hogy valaha nyulat tartottak volna a telepeken. Mindez azért érdekes, mert a minap a Magyar Nemzet arról értesült, hogy a korábban uniós forrást elnyert szóban forgó társaságok egyik tulajdonosa, Koncz Gyula (aki nem más, mint Varga Gábor apósa) egy árulkodó hirdetést töltött fel az egyik népszerű apróhirdetési oldalra.

A férfi – akit egyébként öt évre el van tiltva a cégvezetéstől – „új, sosem használt” nyúlketreceket kínált eladásra 127 ezer forintos darabonkénti áron, összesen tehát több mint 7,5 millió forintért. Minderről fényképeket is közölt, amelyek megszólalásig hasonlítanak a Hadházy Ákos által a bikácsi nyúltelepeken készített fotókra. Ez azért pikáns, mert ha Varga apósa a brüsszeli pénzből vásárolt ketreceket árulja, akkor a korábban elnyert 40 millió forinton túl további milliók ütik a markát az értékesítés után. Ha pedig nem az uniós forrásból vett tárolókat árulja, akkor felmerül a kérdés, egyáltalán mi szükségük volt annyi ketrecre, amennyit nem tudnak kihasználni.

Éppen ezért érdeklődőként kerestük meg Koncz Gyulát, aki telefonon elmondta, hogy a piaci árnál jóval olcsóbban árulja a nyúlketreceket, amiket állítása szerint azért ad el, mert nem akarja, hogy a tárolók „ott rothadjanak el a telepen, és el kelljen tüzelni”. Arról is tájékoztatott, hogy körülbelül kétezer állatot lehet elhelyezni a sosem használt ketrecekben, amelyeket egyébként nem magánszemélyként értékesítene, hanem egy cég árulja, méghozzá a Farm-Energy Logistic Kft. Ez a társaság szintén a kormánypárti politikus rokonságának céghálójába tartozik. A cég Varga anyósa és sógornője tulajdona, de maga a fideszes politikus is jól ismerheti, ugyanis az általa vezetett Cecei Lovas Egyesület összesen 26 millió forintért vásárolt mezőgazdasági eszközöket a Farm-Energytől. Figyelemre méltó, hogy a cégtől a Bikácsi Közéleti Nőegylet is vásárolt mezőgazdasági eszközöket 2015-ben, amit éppen a cég egyik jelenlegi tulajdonosa, Varga anyósa, Konczné Kasos Erika képvisel. Igaz, a vásárláskor még nem volt közvetlen tulajdonosa a cégnek.

Megkerestük az érdekes hirdetéssel Hadházy Ákost is, ő pedig beszámolt arról, hogy sok szemtelen esettel találkozott már, de ez biztosan a dobogósok között van az arcátlanságot tekintve. Mint mondta, röviddel azután, hogy egy korábbi korrupcióinfón lebuktatta a képviselő körüli, uniós pénzek elszipkázására specializált hálózatot, Varga apósa nyilvános hirdetésben árulja a ketreceket, ráadásul azzal hencegve, hogy soha nem is használta őket Hadházy kiemelte, ő úgy gondolja, ebben az esetben azonnal vissza kellene fizetni a nyúlketrecekre felvett európai uniós pénzt.

Ha már Simonka György neve is felmerült, említésre méltó, hogy a Farm-Energy Logistic Kft.-ben tulajdonrésszel rendelkezik a Breton Kft. is, utóbbi társaság a Simonka nevével összeforrt Magyar Termés TÉSZ Kft.-ben is tulajdonos. Ez a cég összesen 973 millió forint kárt okozott Magyarország és az Európai Unió költségvetésének – közölte nemrég Polt Péter legfőbb ügyész. A céget érintően egyébként a Központi Nyomozó Főügyészség folytat nyomozást költségvetési csalás gyanúja miatt. További hasonlóság Simonka és Varga között, hogy az utóbb említett kormánypárti politikushoz is köthető cégcsoport egyes tagjaival szemben is nyomozás folyik.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.