Szijjártó Péter szerint a hollandok irigyek a magyar kormányra

Minden korábbi rekordot felülmúlhat az idei export összértéke – számolt be róla a miniszter.

MN
2017. 12. 04. 10:54
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Minden korábbi rekordot felülmúlhat az idei export összértéke, ennek mértéke ugyanis akár a 100 milliárd eurót is átlépheti – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a parlament gazdasági, valamint az európai ügyek bizottságának éves meghallgatásán. A politikus közölte, hogy 2016-ban a magyar külgazdaság eddigi legjobb teljesítményét érte el minden téren, a 93 milliárd euró kivitel mellett a külkereskedelmi többlet elérte a 10 milliárd eurót.

Tájékoztatása szerint idén szeptember végéig bezárólag az export 9 százalékkal, vagyis 6,1 milliárd euróval emelkedett a tavalyi rekordév azonos időszakához képest, a kivitel négyötöde az Európai Unióba irányult, a kereskedelmi forgalom 10 százalékkal bővült, az Európai Unión kívüli export az általános növekedésnél nagyobb mértékben, 12 százalékkal nőtt.

A politikus úgy vélte, a magyar gazdaság teljesítményét segítették a kereskedőházak is. Ezek nélkül szerinte bizonyos helyeken nem is rúghattak volna labdába a magyar cégek, a legtöbb vállalatnak ugyanis nincs exportügyekben is tapasztalt alkalmazottja. Azt is megjegyezte, hogy az állam a kereskedőházak fenntartásával szolgáltató funkcióját látja el, a bevétel pedig nem a kereskedőházaknál jelentkezik, hanem azoknál a magyar cégeknél, amelyek megjelennek az exportpiacon. – A keleti nyitás eredményeként több mint 400 milliárd forintos bevétel keletkezett a magyar cégeknél, míg a déli nyitás politikájának eredménye 100 milliárd forintra tehető – mondta a miniszter, aki azt is megjegyezte, hogy a tízmilliós népességű Magyarország esetében törvényszerű a külső függés.

A keleti nyitás célországaiba egyébként 15 százalékkal, 1,4 milliárd euróval emelkedett a magyar kivitel, Oroszországba 26 százalékkal, Kínába 25 százalékkal, Indiába 22 százalékkal, a Fülöp-szigetekre 87 százalékkal több magyar áru érkezett tavalyhoz képest. A déli nyitásban érintett államokba 22 százalékkal, 323 millió euróval nőtt éves összevetésben januártól szeptember végéig a kivitel, a Mexikóba irányuló 58 százalékkal, Brazíliába 26 százalékkal, Argentínába 147 százalékkal bővült – közölte a miniszter.  

A becslések szerint 750 milliárd forintba kerülő Budapest–Belgrád-vasútvonal fejlesztésével kapcsolatban azt mondta, hogy a közép-európai országok között erős verseny bontakozott ki, hogy a kínai tulajdonban lévő pireuszi kikötőből melyik országon keresztül vezessen Európa belsejébe a logisztikai útvonal. – Magyarország dönthetett volna úgy, hogy nem vesz részt ebben a versenyben, de mi úgy döntöttünk, hogy inkább benevezünk – mondta a miniszter, aki szerint egy év alatt egymillióról hárommillióra nőtt a kikötőbe érkező konténerek száma, a növekedés üteme pedig várhatóan hasonló lesz a következő években is. Szijjártó Péter szerint ennek megfelelően a megtérülés számításakor a várható bővülést is figyelembe kell venni.

Schmuck Erzsébet LMP-s országgyűlési képviselő szerint a hazai gazdaság értékelésekor figyelembe kellene azt is venni, hogy túl nagy az autóipartól való függés. Szijjártó Péter szerint ugyanakkor a 29 százalékos ipari részesedés folyamatosan csökken, ami azt mutatja, hogy egyre nagyobb szerep jut más szektoroknak. Szakács László szocialista politikus szerint hiába beszél rekordokról a miniszter, a statisztikák azt mutatják, hogy Magyarországot Szlovákián, Csehországon és Lengyelországon kívül már Románia és Bulgária is megelőzi a versenyképességi rangsorban. – A növekedési adatok ráadásul annak köszönhetők, hogy egész Európában pörög a gazdaság – tette hozzá.

Szijjártó Péter mindenesetre a Magyarországra érkező beruházásokban is kiemelkedő eredményekre számít: állítása szerint 2016-ban 1038 milliárd forint értékben 71 új beruházás érkezett Magyarországra, míg idén novemberig 79 – összesen 949 milliárd forint értékű – beruházás valósult meg.

A külgazdasági és külügyminiszter azt is elmondta, hogy azok a történelmi kihívások, amelyekkel az EU szembesült, „velünk maradtak” az elmúlt egy évben is. A kihívások között említette a terrorizmust, a bevándorlást, az energiabiztonságot, a brexitet, valamint az ukrajnai helyzetet. Úgy vélte, képmutató az az álláspont, amely megkérdőjelezi a magyar–orosz gázszerződések létjogosultságát, jelenleg ugyanis nem lehet máshonnan versenyképes áron gázt venni.

A szomszédos országokkal kapcsolatos politikával kapcsolatban azt mondta, hogy Magyarország az ukrán nyelvtörvény miatt továbbra sem támogat egyetlen olyan nemzetközi előterjesztést sem, amely Ukrajnának kedvező volna. 

A minisztert a meghallgatását követően kérdezték a holland miniszterelnök hét végi kijelentéséről is. Mark Rutte a liberális ALDE-frakció hétvégi fórumán ugyanis Orbán Viktorra utalva úgy fogalmazott, hogy „a populista magyar miniszterelnök az Európai Unió csúcstalálkozói előtt az Európai Néppárt vezetőivel egyeztet”, majd azt is felvetette, hogy a Fidesz miért tagja még a néppártnak. Szijjártó Péter erre reagálva azt mondta, hogy az irigység is szerepet játszhat a holland miniszterelnök szavaiban, mert ott négy hónap is eltelt, mire kormányt tudtak alakítani. Magyarországon ennél sokkal kevesebb idő is elég –fogalmazott, azt is megjegyezve, hogy nem kezdeményeznek diplomáciai lépéseket a kormányfő véleménye miatt. Szijjártó Péter úgy vélte, nem fontos, hogy mit mond egy liberális politikus a néppárttal kapcsolatban, ennek relevanciája ugyanis annyi, mint ha a kézilabdaedző mondaná el a véleményét a labdarúgásról. 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.