Vona Gábor: Ízekre szedtük a számvevőszék véleményét

Egyrészt a jogszerűtlensége, másodrészt a szakmaiatlansága, harmadrészt a hazugságai okán – fogalmazott a pártelnök.

MN
2017. 12. 21. 8:34
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vona Gábor aláírta és már el is küldte a Jobbik a 660 millió forintos állami számvevőszéki bírságával kapcsolatos észrevételeit – jelentette be a párt elnöke a Hír TV reggeli műsorában. Hozzátette, hogy a dokumentum „ízekre szedi” az ÁSZ véleményét.

A pártelnök azt mondta, huszonöt oldalas véleményt küldtek, a mellékletekkel együtt több mint harminc oldal, vagyis hosszabb, mint a jelentéstervezet, amelyet az ÁSZ írt. „Alapvetően három irányból szedjük ízekre az Állami Számvevőszék anyagát, egyrészt a jogszerűtlensége, másodrészt a szakmaiatlansága, harmadrészt pedig a hazugságai okán” – jelentette ki. Vona közölte: kíváncsi, hogy milyen választ kapnak a beadványra, de az beszédes, hogy „a jogásztársadalmon belül szinte közröhej tárgyát képezi már az a jelentéstervezet, amelyet néhány nappal ezelőtt az Állami Számvevőszék írt”.

A Jobbik tizenöt napos határidőt kapott arra, hogy reagáljon az – egykori fideszes országgyűlési képviselő, Domokos László által vezetett – ÁSZ összesen több mint 660 millió forintos bírságot előrevetítő jelentéstervezetére. A büntetést amiatt szabnák ki, mert szerintük a Jobbik túl olcsón bérelt óriásplakátokat, és ezt nem tehette volna meg. Az ellenzéki párt ígérete szerint „minden részletre kiterjedően támasztják alá, hogy miért jogszabálysértő, szakmaiatlan és minden valóságalapot nélkülöző” a büntetés megállapításáról szóló jelentéstervezet.

A számvevőszéknek a Jobbik észrevételeit meg kell vizsgálnia, majd ezután hozza meg végleges döntését. Ebben határidő egyébként nem köti, a gyakorlat szerint ez legfeljebb néhány hét szokott lenni. Ha kitart az eredeti álláspontja mellett, akkor a Jobbiknak tizenöt napja lesz 331 millió forint befizetésre, illetve ugyanekkora összeget levonnak majd a pártnak jövőre járó állami támogatásból. Amennyiben nem fizetnek, a pénzt adó módjára hajtják be. A végső határozattal szemben ráadásul a Jobbik már nem tud mit tenni, hiszen a törvény szerint ebben az esetben egyszerűen nincs jogorvoslati lehetőség. Információink szerint azonban vizsgálják azt, hogy milyen módon tudnák az ügyet valahogyan az Alkotmánybíróság elé vinni. Egyébként úgy tudjuk, a Jobbik többféle forgatókönyvvel is számol – ezekről itt írtunk bővebben.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.