A főváros átpasszolná a pénzügyi bombává váló Bálnát a kormánynak

Nem csoda, hogy nem találtak 11 milliárdért vevőt az épületre: a projekt ügyében hasonló mértékű a peres követelés.

2018. 01. 18. 15:16
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Rendkívül sürgőssé vált Budapest fideszes vezetésének, hogy a legutóbbi sikertelen értékesítési pályázatot követően mielőbb megszabaduljon a Duna-parti Bálnától – derült ki a Fővárosi Közgyűlés jövő szerdai ülésére benyújtott előterjesztésből. A dokumentum ugyanis kénytelen megállapítani, hogy a Demszky-korszak botrányos beruházása ügyében „továbbra is három peres eljárás van folyamatban”. A közraktárak átalakítása úgynevezett PPP-projektként készült el több mint nyolcmilliárd forintos magánberuházásban, hitelből. A főváros az egyébként impozáns, de gyatra minőségben felépített ingatlan tulajdonjogáért legalább 11 milliárdot szeretett volna kapni, de a három peres eljárás „pertárgyértéke” is megközelíti a 10 milliárd forintot. A perek továbbvitelére további 2 millió forintért a jogi ügyeket eddig is képviselő Hidasi Gábor ügyvédi irodáját bíznák meg. A jogász korábban féltucatnyi pert, összességében milliárdokat nyert meg a fővárosnak. Ugyanakkor a mostani jogi eljárások komoly kockázatot jelentenek: az eredetileg CET-nek nevezett Bálna egyik bérlője több mint félmilliárd forintot követel, míg a magyar állam tulajdonában lévő MKB Bank csaknem kilencmilliárdot.

Bagdy Gábor főpolgármester-helyettes javaslata szerint – a versenyeztetési eljárás eredménytelenségére hivatkozva – azonnali hatállyal megbíznák Tarlós István főpolgármestert: kezdeményezzen tárgyalásokat a kormánnyal. Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter ugyanis a november végi kormányinfón még azt jelentette be: „A Bálna nevezetű fővárosi intézményt meg fogjuk vásárolni a fővárosi önkormányzattól a Nemzeti Turisztikai Ügynökség számára.” Bár korábban a Magyar Nemzeti Bank is szemet vetett a 2010-ben gyatra minőségben megépített, majd 2013-ra feljavított állapotban átadott, bálna formájú, 12 ezer négyzetméter alapterületű üvegépítményre, azt a magyar állam részére az önkormányzat közvetlenül értékesítené. Az eredetileg kulturális célú létesítménybe korábban beköltözött ugyan a Budapest Galéria, de az ingatlan végül kevéssé látogatott turisztikai-kereskedelmi hasznosítású lett. A Bálna legbiztosabb használója egyébként 2014-től kezdődően a Fidesz. A kormánypárt tartott itt választásváró rendezvényt, kongresszust, a fideszes polgármesterek pedig a múlt héten Soros-ellenes nagygyűlésüket szervezték ide. 

A fővárosi ellenzék szerint könnyen elképzelhető, hogy a kormány éppen a pénzügyi kockázatok miatt csak áron alul venné át a Bálnát. A Jobbik azt javasolja, hogy a főváros saját maga hasznosítsa az ingatlant, míg az MSZP szerint az épület üzemeltetését legalább tízéves időszakra magáncégeknek kellene meghirdetni. 

A közgyűlésen többek között újra napirendre vehetik a 3-as metró akadálymentesítésének az ügyét. A szocialista Horváth Csaba javaslata szerint a fővárosnak finanszíroznia kellene a teljes akadálymentesítés 20 milliárdosra becsült költségét. Fedezetül a korábban a metrófelújítás tendereire érkező magas ajánlatok miatt félretett 30 milliárdos tartalékkeretet jelölte meg.

A javaslatok között szerepel még, hogy a III. kerületi önkormányzat kezdeményezésére tavasztól Óbudán bővülhet a fizetőparkolási terület, és drágulhatnak az autósok eddigi tarifái is. A képviselők megszavazhatják a BKV menedzsmentje és a közlekedési szakszervezetek döntő többsége által még tavaly aláírt bérmegállapodást is. A csaknem hétmilliárd forintos költségkeretet márciusig beépítik a fővárosi társaság üzleti tervébe. Továbbá döntés születhet a főváros és a kerületek közötti idei forrásmegosztásról is. Az iparűzési, részben az idegenforgalmi adóból, valamint a behajtáshoz kapcsolódó bírságokból és pótlékokból származó bevételek csaknem 20 milliárd forinttal nőttek a tavalyihoz képest. Jelenleg 258 milliárdos a keret, amelynek felosztásáról évek óta nincs vita. Törvény szabja meg ugyanis, hogy a közös bevétel 54 százaléka a fővárost, 46 százaléka pedig a huszonhárom kerületet illeti meg, és a városrészek részesedését is jogszabály írja elő.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.