Áttelepítési programot szervezett a kormány

Nemcsak a Soros-féle civilek, hanem az állam is jogi segítséget adott a menedékkérőknek.

Vég Márton
2018. 01. 30. 4:44
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Nemzeti áttelepítési program” is futott a közelmúltban Magyarországon, amelynek megvalósítására egy vállalkozás 80,3 millió forintot nyert el – derült ki a belügyminisztériumi szakportálról. A Belügyialapok.hu szerint a Kalunba Nonprofit Kft.-nek 2015-ben ítélték meg a támogatást, egy évvel később pedig az áttelepítési program értékelésére további közel egymillió forintot adtak.

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) szóvivője, Simon Ernő a Magyar Nemzetnek elmondta: ez az áttelepítési program teljes mértékben állami volt, a menekülteket a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal munkatársai fogadták a repülőtéren. A koordinált program keretében az érintetteket egy már menedéket adó országból, Libanonból, Törökországból vagy Jordániából telepítették át Magyarországra. Tehát a Szíriából vagy Irakból elmenekülő embereknek például Libanon adja meg a nemzetközi védelmet – ilyet kapott Magyarországtól is 1300 ember 2017-ben –, és a magyar hatóságok közülük válogatták ki azt a húsz szíriai menekültet, akit áttelepítettek Magyarországra. Ugyanilyen eljárás alapján Kanada mintegy 25 ezer menekült befogadását vállalta az úgynevezett ENSZ-kvóta szerint.

„2015 májusában a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatallal kötött szerződés keretében áttelepített menekültek integrációjának támogatásáért feleltünk” – olvasható a Budapest belvárosában működő Kalunba honlapján. Emlékezetes, hogy 2015-ben érte el Magyarországot a menekülthullám, a Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal adatai szerint 177 ezer volt a regisztrált menedékkérők száma, közülük mintegy ötszázan kaptak menekült- vagy oltalmazottstátust.

A kormány Brüsszel után az ENSZ-et is igyekszik egyre inkább úgy beállítani, mintha Soros György „veszélyes tervének” végrehajtásában működne közre. – Az ENSZ-ben kezd erősödni a migráció támogatása; olyan javaslatcsomag készül, amely kísértetiesen hasonlít Soros György tervére – mondta a napokban a kormányzati kommunikációért felelős államtitkár. Tuzson Bence kifejtette: a nemzetközi szervezet szintet lépett, hiszen olyan csomagon dolgozik, amelynek célja a migráció felerősítése a világban.

Arról ugyanakkor nem beszélt Tuzson Bence, hogy a Belügyminisztériumhoz tartozó Belügyi Alapok portálon közzétett adatokból úgy látszik, az Orbán-kormány tökéletesen partner a „migránspárti” programok finanszírozásában. A Magyar Nemzet korábban már megírta: az ENSZ égisze alá tartozó Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) három pályázata is nyert. Az uniós és hazai költségvetési forrásokat is tartalmazó Menekültügyi, Migrációs és Integrációs Alap (MMIA) keretéből 70 millió forintot kaptak 2015–2016-ban. A legnagyobb tétel 39 millió forint, a cél pedig: „Kísérleti projekt a Magyarországon megvalósuló családegyesítések támogatására.” Ennek a felét, 20 millió forintot fordíthatott a Nemzetközi Migrációs Szervezet a „Migránsok a városban: helyi integrációs szolgáltatások fejlesztése Budapesten” című projektjére. Az ENSZ-szervezet harmadik pályázata pedig kilencmillió forintot kapott az uniótól és az Orbán-kormánytól a „Befogadó Budapest: Migránsok esélyegyenlőségének javítása” című tervei megvalósítására.

A kormány és a Fidesz előszeretettel támadja a Magyar Helsinki Bizottságot is, és sorolja a Soros-féle civil szervezek közé, amiért ingyenes jogi tanácsadást és képviseletet biztosít menedékkérőknek. Arról viszont szintén elfelejtették tájékoztatni a lakosságot, hogy az MMIA keretéből az Igazságügyi Hivatal is nyert 41 millió forintot 2016-ban a „Hatékony jogi segítségnyújtás menedékkérőknek” című programjára. Az Igazságügyi Hivatal 2017. január 1-jén beolvadt az Igazságügyi Minisztériumba, és megszűnt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.