Az NGM nem árulja el, hány ukrán munkást hozott a Kósa-közeli cég

A cég 450 milliót kapott, több mint ötezer munkavállalót ígért. A tárca szerint még nem zárult le a szerződés.

MN
2018. 01. 09. 16:14
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hiába kérte közérdekű adatként Hadházy Ákos, az LMP társelnöke, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) nem árulja el, hány ukrán munkavállalót hozott Magyarországra az a cég, amely 450 millió forint támogatást kapott erre. Az NGM arra hivatkozik, hogy a program még nem zárult le, ezért a szerződéssel kapcsolatos információk nem nyilvánosak. Pedig a Magyar Nemzet által megismert dokumentum szerint a szerződés 2017. december 31-ig szólt.

Mint arról beszámoltunk, a debreceni Horizon2020 Nonprofit Kft. 2017 végéig összesen 5250 ukrán munkavállaló „Magyarországon történő foglalkoztatásának elősegítését” vállalta. A szerződésben visszafizetési kötelezettség is szerepel, arra az esetre, ha nem sikerülne legalább a vállalt létszám 90 százalékát elérni. A cég ügyvezetője december közepén ugyanakkor azt mondta: ők nem toboroznak közvetlenül munkaerőt, csupán elősegítik azt, így nem is tud pontos számokat mondani.

Hadházy kutakodása alapján a Horizon2020 Kft. mögött Kósa Lajos volt debreceni polgármester, jelenlegi tárca nélküli miniszter sejlik fel. Kósa felesége, Porkoláb Gyöngyi idén márciusban megvásárolt egy céget, a Tócó-Pece Kft.-t. A társaság évek óta nem végzett semmilyen tevékenységet, bevétele nem volt, de a mérleg szerint a saját tőkéje 115 millió forint, eszközök címén pedig szerepeltet a beszámolóban közel 140 millió forintot, vagyis egyáltalán nem üres.

A céget egy olyan személytől – Fiák Istvántól – vették meg, aki egy iskolaszövetkezeteket, szociális szövetkezeteket, nyugdíjas-szövetkezeteket és munkaerő-kölcsönző cégeket tömörítő, kiterjedt céghálózat egyik tulajdonosa. A hálózat központi tagja a Meló-Diák Alföld Iskolaszövetkezet, és ezen keresztül kapcsolódik a csoporthoz a Horizon2020 is: a cég ügyvezetője és közvetett tulajdonosa, Mátyás László a Meló-Diák igazgatósági tagja, korábban pedig a szövetkezet elnöke is volt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.