Görgei Artúr honvéd tábornok szobrát avatták fel Visegrádon

Kétszáz éve született az 1848–49-es honvéd tábornok, akiről a napokban több rendezvénnyel is megemlékeznek.

MN
2018. 01. 29. 17:24
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Felavatták Görgei Artúr honvéd tábornok szobrát, ifjabb Szlávics László szobrászművész alkotását a visegrádi városháza udvarán – tudósít az MTI.

A szobrot a honvéd tábornok születésének 200. évfordulója alkalmából állították. Az avatáson a Görgei-leszármazottak mellett Félegyházi András, Visegrád polgármestere és Földváry Gábor, a Honvédelmi Minisztérium helyettes államtitkára volt jelen.

Az 1848–49-es honvéd tábornok és hadügyminiszter születésének 200. évfordulójáról emlékeznek meg Görgei 200 címmel a Magyar Nemzeti Múzeumban vasárnap a magyar kultúra napja alkalmából is.

Hermann Róbert történész Görgei Artúr, az élő vértanú című előadásában megismerhetik az érdeklődők Görgei Artúr családi hátterét, katonai képzettségét, illetve azt a folyamatot, ahogy az 1840-es években a magyar reformellenzék felé orientálódott – közölte a Magyar Nemzeti Múzeum az MTI-vel.

Az előadáson szó lesz többek között a honvéd tábornok 1848–49-es katonai pályafutásának kiemelkedő eseményeiről.     

Lengyel Beatrix történész a Fénnyel írott életút – Görgei élete fényképeken című előadásán fotókon keresztül ismerteti Görgei Artúr majdnem 100 esztendőt elérő életútját, amely átívelte a XIX. század jelentős részét. Görgei alakját számos fotográfia őrzi a múzeum gyűjteményében. Az előadáson a kevésbé közismert fotóválogatás mellett szó esik a mára elveszett, de másolatokból mégis ismert fotókülönlegességről: a Buda várát 1849-ben visszafoglaló győztes hadvezérről készült dagerrotípiáról is.

Interaktív tárlatvezetést tart Kozák Kígyóssy Szabolcs László történész. A program során az érdeklődők ismereteket szerezhetnek a magyar hadtörténet egyik legmeghatározóbb fegyveréről: megtudhatják, melyek a szablyák fő részei, rendeltetése és típusai. Megtekinthetik az 1848–49-es forradalom és szabadságharc jeles alakjaihoz köthető fegyverkincseket és ritkaságokat: Görgei Artúr lovastiszti kardját, Bem József díszszablyáját, Kossuth Lajos díszszablyáit és tábori kardját, Damjanich János céllövőpisztoly-készletét, valamint a szabadságharc tábornokainak pecsétnyomóit és kitüntetéseit.

A program előzetes regisztrációhoz kötött – olvasható a tájékoztatóban. 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.