Javított a Jobbik a támogatottságán, a Fideszé és szocialistáké stagnál

A harmincévesnél fiatalabbak politikai aktivitása a legalacsonyabb.

MN
2018. 01. 19. 18:51
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Valamennyivel többen támogatják a Jobbikot, a Fideszt és az MSZP-t pedig ugyanannyian, mint decemberben – derül ki a Závecz Research felméréséből, amelyből a Hvg közöl adatokat.

A közvélemény-kutatás szerint az elmúlt egy hónapban a pártok megnyilvánulásai szinte egyáltalán nem befolyásolták a politikai erőviszonyokat.

Mint írják, a Fidesznek nem változott a támogatottsága, a választók 33 százaléka áll mögöttük. A Jobbik visszaesése megállt, egy kicsivel nőtt is a tábora: 9-ről 10 százalékra. Az MSZP támogatóinak aránya harmadik hónapja nem mozdul, ezúttal is 8 százalék. Továbbra is nagyjából azonos méretű a DK és az LMP tábora, előbbinek 5 százalékos volt s maradt a támogatottsága, utóbbinak – egy százalékpontot veszítve – 4 százalékos. A Momentum 2 százalékon áll, az Együtt, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt és a Liberálisok 1-1 százalékosak.

A választói aktivitás alacsony, a választópolgároknak csupán a 45 százaléka jelezte, hogy elmenne voksolni, azonban a társadalom egyes csoportjaiban látványos eltéréseket lehet tapasztalni. A legaktívabbak a fővárosiak és a diplomások: 59, illetve 54 százalékuk állítja, hogy biztosan szavazni fog. A passzivitás leginkább a harminc év alatti fiataloknál érzékelhető, összesen 37 százalékuk tekinti magát biztos szavazónak. Átlag alatti a választások iránti érdeklődés az alapfokú végzettségűek, a falusiak és a nők körében is. 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.