Késsel fenyegetés és tűzeset, verekedések és kiirthatatlan ágyi poloskák – ilyen Karácsony „megoldása” a hajléktalanhelyzetre

A Kőbányai úti mintaprojekt dacára a főpolgármester nem tett le arról a tervéről, hogy üres fővárosi ingatlanokat adjon hajléktalanoknak. A VIII. kerületi nagy bérházban mindennaposak a dorbézolások, a lakók panaszkodnak a félelmet keltő új lakókra.

2024. 10. 22. 5:24
Olvasói fotó
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több alkalommal beszámoltunk már róla, hogy a Könyves Kálmán körút és a Kőbányai út sarkán található fővárosi bérházban mindennaposak az atrocitások, a verekedések, idegenek járnak be a házba. A házban rendszeres a randalírozás, folyamatosan tele van vizelettel és ürülékkel a lépcsőház. A lakók félnek, bezárkóznak lakásaikba és elegük van a hajléktalanok által termelt szemétből és mocsokból.

Karácsony Gergely első főpolgármesteri intézkedései között volt, hogy

a Gyáli út hajléktalanszállóról fedél nélkülieket költöztetett az ott lévő üres lakásba. 

A mintaprojekt balul sült el, ám ez a fővárost nem érdekelte. Tudni érdemes, hogy a bérház legtöbb lakása nem komfortos, a zuhanyzó és a vécé közös használatban van. Már a zuhanyzó megosztása is nagy felháborodást váltott ki, de ez csak a kezdet volt. Az adományként kapott bútorok nagy részét az új lakók kidobálták, és nagy szemetet halmoztak fel a bérházban. Nem sokkal később az egyik lakás ki is gyulladt. Elfordult, hogy gyerekeket késsel kergetett az egyik lakó ittas állapotban.

Az átgondolatlan összeköltöztetés tapasztalatai azt mutatták, hogy az új lakók nem tudtak elszakadni a korábbi életformától. A régebbi bérlők költöznének, azonban cserelakásra sem a fővárostól, sem a józsefvárosi önkormányzattól nem számíthatnak, holott úgy érzik, hogy veszélyben az életük. A szerény körülmények között élőknek így más lehetőségük sincs, mint tűrni a baloldali politikusok döntésének következményeit.

Karácsony a sikeretlen projekt ellenére nem állt le, volt olyan terv is, hogy a Városháza egyik szárnyában akart hajléktalanszállót létrehozni. Emellett Csepelen is kinézett egy régi iskolaépületet.

Mindkét esetben a helyi jobboldali önkormányzatok minden jogi eszközt felhasználva megakadályozták a főpolgármester tervét. 

 

Nyugdíjasok mellé költöztettek hajléktalanokat

A baloldali fővárosi vezetés nem adta fel, hogy Csepelre költöztessen hajléktalanokat. A Duna utcai nyugdíjas otthonban egyik napról a másikra hajléktalanok jelentek meg. A beköltöztetést Karácsony Gergely sem a csepeli lakosokkal, sem a kerület vezetésével nem egyeztette.

Az évek óta ott élők elmondása szerint az új lakók ugyanazt az életvitelt folytatják, mint előtte: reggel elmennek, este hazajönnek, napközben meg az utcákat járják. Mindez Újpesten is megtörtént, ahol a főváros által beköltöztetett hajléktalanok terjesztettek ágyi poloskát a Pécsi Sándor sétányon lévő fővárosi fenntartású nyugdíjasházban.

A Karácsony Gergely vezette önkormányzat mentális betegséggel küzdő, italozó életmódot folytató, fedél nélküli házaspárokat költöztetett be az idős emberek közé.

Az ágyi poloskák megjelenése után többszöri irtásra, majd a textilek fertőtlenítésére volt szükség a nyugdíjasházban. Volt olyan ott dolgozó ápoló, aki allergiás a rovar csípésére, ezért nehezen tudta ellátni feladatát. Az otthon munkatársai a lefóliázott bútorokat kivitték az épületből, de a problémát okozó hajléktalanok maradtak.

Az előző ciklusban 299 bérbe adott fővárosi tulajdonú lakásból 189 ingatlanba költöztettek hajléktalan hátterű embereket, ebből 101 lakásba egyedül költöztek.

Főleg egyedülálló hajléktalanoknak és gyermektelen pároknak kedvezett Karácsony Gergely főpolgármester és csapata,

amikor bérlakásokat kellett kiosztani a fővárosban.

 

Lakhatási válság Budapesten

Bő öt éve, 2019-ben Karácsony Gergelyék programjában közel negyvenszer szerepelt a lakás szó. Hét nagy lakhatási ígéretet is tettek, de öt év alatt sem csináltak semmit – emlékeztetett a közösségi oldalán Szentkirályi Alexandra. A Fidesz fővárosi frakcióvezetője jelezte: Budapesten lakhatási válság alakult ki. Ezt a tétlenséget a budapestiek és a kormány is megelégelte. Szerinte külön figyelmet kellene fordítani a fiatalok lakásvásárlása, a kollégiumi férőhelyek bővítése, a rövid távú lakáskiadás, az Airbnb, a fővárosi bérlakáshelyzet és az albérletárak kérdéskörére.

Egy másik cikkünkben összefoglaltuk, hogy a főpolgármester milyen ambiciózus ígéretekkel halmozta el a budapestieket 2019-ben a lakhatás témájában.

Átfogó energetikai korszerűsítéseket, bérlakásépítési programot és a kollégiumi férőhelyek bővítésének támogatását helyezte kilátásba.

A tervekből alig valósult meg valami, a főváros nem kezdett bérházak építésébe az üres telkeken, mindössze a kampány kezdete előtt uniós forrásból egy egykori újpesti iskolaépület átalakításába kezdett bele a főváros. Karácsony Gergely korábban ígéretet tett a leállított panelprogram újraindítására, és a panellakások energetikai korszerűsítésére is támogató pályázati keretet hozott volna létre. Mindezek mellett részben uniós forrásokra építve lehetővé tette volna, hogy a családok önerő és hitel nélkül növeljék otthonaik energiahatékonyságát szigeteléssel, a nyílászárók cseréjével, a fűtés korszerűsítésével. Ebből semmi sem valósult meg az elmúlt öt évben.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Olvasói felvétel)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.