LMP: Meg kell magyaráznia a befogadott menekülteket a kormánynak

Vona Gábor rákérdezne az 1300 befogadottra, az LMP-t is érdekelné a kormány érvelése.

MN
2018. 01. 14. 19:11
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nemcsak a Jobbikot, az LMP-t is zavarja, hogy a kormány titokban befogadott 1300 menedékkérőt, miközben migrációellenes kampányt folytat. Vona Gábor Jobbik-elnök a miniszterelnököt személyesen kérdezné erről az Országgyűlésben, ezért szombaton bejelentette, a parlament rendkívüli ülésének összehívását kezdeményezik. Az LMP részéről Demeter Márta egyelőre annyit mondott sajtótájékoztatóján, hogy az ügyben magyarázat jár az embereknek.  

„Most már jó lenne, ha a Fidesz nem hazudozna folyamatosan a magyar embereknek. Folyamatosan hisztériakeltést folytatnak, több 10 milliárdból bevándorlásellenes kampányt, közben maguk mondják el, hogy egyébként már 1300 embert befogadtak. Én azt gondolom, hogy magyarázattal tartoznak az emberek felé” – nyilatkozta Demeter Márta.

Mint ismert, Altusz Kristóf, a Külgazdasági és Külügyminisztérium európai és amerikai kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára a Times of Malta című lapnak január 10-én beszélt arról, hogy tavaly 1300-an kaptak menekültstátust Magyarországon, de a kormány ezt az érintettek biztonsága érdekében nem tette közzé.

Az 1300 befogadott ügye azért érdekes, mert a Magyarország számára az EU által meghatározott menekültkvóta 1294 menedékkérő befogadását határozza meg. 

Vona Gábor szerint számos kérdés felmerül: hol vannak ezek az emberek; mit csinálnak, miből élnek; családjukkal vannak itt vagy egyedül; milyen biztonsági figyelem kíséri őket? „A Jobbik már többször mondta, hogy sem szegény, sem gazdag migránst nem szeretne, ezt most kiegészítem, hogy titkos migránst sem szeretnénk” – fogalmazott a pártelnök. A politikus egyébként az évszázad átverésének nevezte az ügyet.

A máltai lapinterjú Altusz Kristóftól idézett címe egyébként nagyon árulkodó: „Nem akarunk Európa fekete bárányai lenni.” A helyettes államtitkár a lapnak többek között azt is elmondta, nem szuverén az az állam, amely nem képes megmondani, kit enged be területére. Nem akarunk problémákat importálni az EU-ba, de ott, ahol szükséges, segítünk – mondta, és hozzátette, Magyarország nyitott a vitára, és nem tartunk a változástól, mint ahogy a 2011 óta hatszor is módosított médiatörvény esetében sem tartottunk tőle. 

A rendkívüli ülés összehívása ugyanakkor nem biztos, hogy sikerül az ellenzéknek, ugyanis a Jobbik frakciójában csak 24-en ülnek, az ülés megtartásához viszont 40 támogató aláírás, valamint a Fidesz képviselőinek jelenléte is szükséges.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.