Nagy csaták lesznek Budapesten

A tizennyolcból nyolc városrésznek van ellenzéki egyéni képviselője, vagyis nyolc politikus tudta legutóbb legyőzni a Fidesz–KDNP jelöltjeit.

Katona Mariann
2018. 01. 25. 4:47
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Habár minden közvélemény-kutató intézet szerint meggyőző fölénnyel vezet a Fidesz és a KDNP, egyes egyéni körzetekben borítékolhatóan nagy csaták lesznek április 8-án a kormánypárti és az ellenzéki indulók között. Nem véletlen, hogy a baloldaltól kezdve az LMP-n keresztül egészen a Jobbikig mindenki azt hangsúlyozza, hogy a voksolás valójában a 106 választókerületben dől el. A Magyar Nemzet kigyűjtötte a legérdekesebb helyszíneket: az ellenzék számára nagy eséllyel megnyerhető városokat, illetve azokat a helyeket, ahol korábban is csak néhány százalék döntött a parlamenti mandátum sorsáról.

Kifejezetten érdekes Budapest, az ellenzék ugyanis mindig azt mondja – és részben a közvélemény-kutatások is alátámasztják –, hogy esélyes ott a baloldal, ráadásul csak a fővárosban 18 mandátum sorsa dől el. Mai cikkünkben ezért a budapesti esélyeket latolgatjuk.

A tizennyolcból nyolc városrésznek van ellenzéki egyéni képviselője, vagyis nyolc politikus tudta legutóbb legyőzni a Fidesz–KDNP jelöltjeit. A kormánypárt veszteseinek jó részét mostanra le is cserélték. A „legsimábbnak” a baloldali fellegvárnak tekinthető XIII. kerület ígérkezik, ott a szocialista Hiszékeny Dezső fölényesen – húszszázalékos előnnyel – verte meg Szalay Pétert négy éve.

Az MSZP-s politikus újra ringbe száll, ezúttal azonban Harrach Tamással, Harrach Péter KDNP-frakcióvezető fiával kell megmérkőznie. Hasonlóan sima győzelmet aratott a baloldal 2014-ben Kiss Péterrel Újpesten, majd a politikus halála után az őszi időközi választáson a szintén MSZP-s Horváth Imrével. Itt azonban már biztosan változás lesz, hiszen a szocialisták és a Demokratikus Koalíció (DK) közötti alkudozás eredményeképpen nem ő, hanem Varju László fog indulni. Fideszes ellenfele Zsigmond Barna Pál lesz, aki jelenleg fideszes alpolgármester a kerületben; kérdés, hogy Varju László is tudja-e hozni a korábbi eredményt.

Csepelt is esélyesnek tekintheti a baloldal, hiszen 2014-ben az akkori összefogás részeként az Együtt politikusa, Szabó Szabolcs győzni tudott, most azonban a baloldali viták miatt könnyen elbukhatják a körzetet. Vele szemben indul ugyanis az MSZP-s Bangóné Borbély Ildikó is, vagyis egyelőre úgy látszik, hogy két baloldali politikus között oszlanak majd meg a Németh Szilárddal szembeni szavazatok.

Kiélezett küzdelem várható további hat budapesti választókörzetben, ahol négy éve baloldali politikus tudott nyerni, ez azonban minden esetben csak néhány százalékon múlt. A DK-s Oláh Lajos 2014-ben megverte Rónaszékiné Keresztes Mónikát a VII. kerületben, most pedig Bajkai István lesz az ellenfele. Az MSZP-s Tóth Csaba Zuglóban Papcsák Ferencet győzte le, most Jelen Tamással mérkőzik meg. A szocialista Hiller István és Burány Sándor pedig ugyanazzal az ellenféllel száll szembe, mint négy éve, Földesi Gyulával és György Istvánnal. Óbudán is nyert négy éve a baloldal, mégpedig a szocialista Kiss László, áprilisban azonban várhatóan nem ő, hanem a Párbeszéd társelnöke, Szabó Tímea szállhat szembe a fideszes Menczer Erzsébettel. Az MSZP ugyanis kénytelen néhány helyet a Párbeszédnek is átadni, ha már tőlük jön a miniszterelnök-jelölt, Karácsony Gergely is. A legszorosabb eredmény 2014-ben a XVIII. kerületben volt, ahol az MSZP-s Kunhalmi Ágnes mindössze 56 szavazattal maradt el a fideszes Kucsák Lászlótól. Érdekesség, hogy mindeközben csaknem 200 voksot kapott a baloldali összefogás szlogenjét használó, Együtt 2014 nevű kamupárt. A két politikus áprilisban újra megmérkőzhet.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.