Németh Miklós hetvenéves

1948. január 24-én született a volt miniszterelnök.

MN
2018. 01. 24. 18:34
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ma töltötte be 70. életévét Németh Miklós közgazdász és politikus, a rendszerváltás előtti utolsó magyar kormány miniszterelnöke, az 1989. október 23-án kikiáltott Magyar Köztársaság első kormányfője. Az alkalomból a Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) című német lap is közölt egy cikket.

A volt miniszterelnök 1948. január 24-én született, a Zemplén megyei Monokon. Diplomáját a Marx Károly Közgazdaság-tudományi Egyetemen szerezte, később ösztöndíjjal tanult a Harvard Egyetemen.

1976-ban lépett be a Magyar Szocialista Munkáspártba. Kádár János leváltása után, 1988-ban bekerült a Politikai Bizottságba, melynek 1989. október 7-éig, az MSZMP átalakulásáig tagja volt.

1988. november 24-én alakított kormányt, mely 1990. május 23-áig volt hivatalban. A Németh-kormány idején fogadta el az Országgyűlés a rendszerváltáshoz elengedhetetlenül szükséges törvényeket, melyek biztosították a békés és lehetőség szerint zökkenőmentes átmenetet.

Az 1990-es választásokon függetlenként indult, 1991-ig független képviselőként politizált tovább az Országgyűlésben.

1991-ben az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) egyik alelnöki székét kínálták fel neki. Az állást elfogadta, aminek érdekében lemondott mandátumáról és távozott a magyar politikai közéletből. Tisztségét 2000. május 2-áig töltötte be.

1993-ban a Heriot-Watt University (Edinburgh), 1999-ben pedig a Budapesti Közgazdaságtudományi és Államigazgatási Egyetem díszdoktora lett. 2001-ben Johannes Rau államfő a Német Szövetségi Köztársaság nagykeresztje kitüntetést adományozta neki az NDK-menekültek előtt 1989-ben történt határnyitásban játszott szerepe elismeréséül.

2009-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend nagykeresztje kitüntetést vehette át.

2013 májusában Nahum Goldmann-éremmel tüntették ki (Nahum Goldmann a Zsidó Világkongresszus alapítója és 1949–1977 között elnöke volt). Az elismerés átvételekor azt mondta, hogy az elmúlt években Magyarország megtapasztalta, hogy az antiszemitizmus, a rasszizmus jelen van az országban. Remélhetőleg a politikusok megtalálják a lehetőségét annak, hogy visszaszorítsák ezeket a jelenségeket, mert ha kudarcot vallanak, „szomorú és bizonytalan jövő” elé nézhet az ország – közölte.

2014-ben a német Point Alpha díjjal tüntették ki.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.