Szabadulószobát alakítanak ki egy szarvasi általános iskolában

A feladatsorokat a tananyag alapján állítják össze. Vetélkedőket is rendeznének.

MTI
2018. 01. 25. 8:38
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nyemcsok Mátyásné, az iskola igazgatója az MTI-nek elmondta, hogy a kollégium nem használt tetőterében lévő négy szobából alakítanak ki két szabadulószobát. A tervek már készülnek, a diákok – az elképzelések szerint egy-egy osztály évente legalább öt alkalommal – a következő tanévtől használhatják a szobákat.

A feladatsorokat a tananyag alapján állítják össze. Az alsóbb évfolyamon még főként olvasási ismeretekkel lehet „kiszabadulni”, felsőben már kifejezetten a tantárgyi számonkérés eszközei lesznek – emelte ki. A tervek szerint a 4–6 fős csoportoknak nem mondják meg előre, hogy mely tantárgyból kell készülniük, ezzel szeretnék ösztönözni a diákokat, hogy valamennyi tantárgy tanulására figyeljenek oda.

A tudás mellett a gyerekek szociális kompetenciái is fejleszthetők így, hiszen a csapatnak össze kell dolgoznia a minél gyorsabb kiszabadulás céljából – jegyezte meg az igazgató.

Nyemcsok Mátyásné elmondta, hogy a Szarvason lévő másik három általános iskolával is együttműködnek, és azt tervezik, hogy évfolyamonként 20-20 diákot meghívnak majd egy „kiszabadulós játékra”. A szobák később tantárgyi vetélkedők alapjai is lehetnek – tette hozzá.

A programot két év múlva hatékonyságméréssel kell zárni, de a szabadulószobák azután is megmaradnak – közölte. Mint mondta, nem tud arról, hogy magyar oktatási intézményben hoztak volna már létre szabadulószobát.

Az igazgató kifejtette, hogy a 72 millió forintos támogatás egy részéből az úgynevezett projektoktatási módszert is szeretnék bevezetni az iskolában. Ennek az a lényege, hogy kiválasztanak egy-egy témát – mint például a víz, a nap –, amelyhez kapcsolódóan valamennyi tantárgy ismeretanyagát, a költeményektől kezdve a zenei műveken át a földrajzig és a fizikáig megtanítanák a szaktanárok.

Eleinte egy-egy projekthetet hirdetnének meg, de ha a módszer beválik, elképzelhető, hogy az egész iskolában így alakítanák ki a tanrendet – mondta Nyemcsok Mátyásné.

A hír megjelenése után a budapesti Karinthy Frigyes Gimnázium az Indexnek azt írta, náluk 2017 ősze óta van szabadulószoba, amit az Arany-emlékévhez kapcsolódóan alakítottak ki a diákjaik számára.

„Az Arany János szabadulószoba ötlete 2016 tavaszán született, majd a következő tanév októberére a matematika és a magyar munkaközösség együttműködésével jött létre. A szobából való szabaduláshoz a logikus gondolkodáson túl matematikai, szövegértési, térképolvasási és egyéb ismeretek is szükségesek. A diákok (és tanárok) számára is kihívást jelentő helyiséget társadalmi összefogással, a kerületi Helytörténeti Gyűjtemény, valamint magánemberek támogatásával hozták létre. A terem egész tanévben lehetőséget biztosít az iskola diákjai számára, hogy kipróbálják magukat” – közölte az intézmény.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.