Százmilliós támogatást kapott a Kósa család sertéstelepe

A felszámolás alatt álló telepből nyereséges vállalkozás lett, miután Kósa édesanyja beszállt, és kaptak 123 milliót.

MN
2018. 01. 05. 5:56
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Pont jókor vette át a Kósa Lajos tárca nélküli miniszter 82 éves édesanyjának érdekeltségébe tartozó cég a korábban a politikus rokonaihoz tartozó sertéstelepet: a vállalkozás éppen időben el tudott indulni egy állami pályázaton, amelyen végül 123 millió forintos vissza nem térítendő támogatást nyert – írja a Népszava

A politikus édesanyja, a nyugdíjazása előtt védőnőként, majd bölcsődei vezetőként dolgozó Kósa Lajosné Bacskó Katalin 2015 nyarán vásárolta be magát a sertéstenyésztéssel foglalkozó Méker Kft.-be. A Méker elődjének tekinthető és a Kósáékkal rokon Szilágyi család érdekeltségébe tartozó Szalka-Pig Kft. ekkor felszámolás alatt állt. Kósáné tulajdonszerzése után azonban a Mékerbe friss pénz érkezett, és úgy vette át a több száz millió forint értékű mátészalkai sertéstelepet a Szalka-Pigtől, hogy az ki tudott egyezni a hitelezőivel.

A felerészt Kósa édesanyja, egy-egy negyed részben pedig Szilágyi Gábor és Szilágyi Balázs tulajdonába tartozó Méker azóta sikeressé vált: 2016-ban például harmincmilliós tiszta profitot ért el. A cég gyarapodásához nagyban hozzájárult, hogy 123 millió forintot nyert egy sertéstartó telepek korszerűsítését támogató pályázaton, amelyet az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap és a magyar állam finanszírozott.

A megítélt összeg az ötvenedik legnagyobb, amit ezen a címen fizetnek ki a 141 nyertesnek. A beruházás teljes összege 251 millió forint, ami azt jelenti, hogy a maximum ötvenszázalékos vissza nem térítendő támogatást különösen jó aránnyal használták ki.

A sertéstelephez tartozó egyik ingatlan tulajdoni lapjának tanúsága szerint a Méker tulajdonszerzését csak 2016 februárjában sikerült átvezetni, a pályázatot pedig alig pár hónappal később felfüggesztették, mert túl sokan jelentkeztek. Döntést csak ősszel hirdettek: végül 331 pályázatból mindössze 141 nyert.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.