A főváros megvenné az évek óta üresen álló Rác fürdőt

Letettek arról, hogy az MFB-re bízzák a nyolc éve elkészült, azóta csak romló épület sorsát.

MN
2018. 02. 21. 12:02
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Fővárosi Önkormányzat meg kívánja szerezni a Rác fürdő és a hotel épületének tulajdonjogát a felszámolási eljárás során – döntött a Fővárosi Közgyűlés szerdán. A Tarlós István főpolgármester és Bagdy Gábor főpolgármester-helyettes által benyújtott határozat szerint a Rác fürdő mielőbbi megnyitása érdekében a közgyűlés kifejezi szándékát, hogy az önkormányzat a fürdő és a hotel teljes és egységes tulajdonjogát megszerezze.

Az egyhangúlag megszavazott döntéssel a testület felkérte Tarlós Istvánt, gondoskodjon arról, hogy megtegyék az ingatlanok tulajdonjogának megszerzéséért szükséges intézkedéseket, és a felszámolási eljárás alakulásának függvényében terjessze a döntési javaslatokat a Fővárosi Közgyűlés elé.

A Rác fürdő felújítása, illetve a mellette álló hotel építése már majdnem nyolc éve, csaknem 11 milliárdos beruházással elkészült, de azóta üresen és kihasználatlanul áll, pedig Budapest gyöngyszeme lehetne. A különféle fondorlatos gazdasági és politikai okokból a budapestiek és az idelátogató turisták elől is elzárt, az évek múlásával csak romló állapotú „ásványgőzfürdő” Ybl Miklós remekműve. Mint később azonban kiderül, nem túlzás, itt évszázadok történelme találkozhatna a XXI. századdal.

A 2002-ben kitalált konstrukció akkor bicsaklott meg, amikor a Rác Nosztalgia Kft. 2010 előtt a csőd szélére jutott, s 6,4 milliárdos kölcsönszerződését az állami Magyar Fejlesztési Bank (MFB) felmondta. A kamatokkal együtt több mint 7 milliárdos hitelkövetelést a főváros még az előző ciklusban 2,2 milliárd forintért megvásárolta, a befektetőkkel először csődegyezséget kötött, de az ingatlanegyüttes működtetéséhez nem találtak befektetőt, pedig még egy kínai partnerrel is tárgyaltak.

Volt olyan elképzelés, hogy 3,1 milliárdért adják vissza az MFB-nek a több mint nyolcmilliárdos értékűre becsült ingatlant, a bank pedig keressen befektetőket, de nem csak az ellenzéki képviselők tartották ezt a vagyon elkótyavetyélésének. Bagdy Gábor tavaly májusban a Magyar Nemzetnek azt mondta: nem tudnak védekezni azok ellen a sajtópletykák ellen, amelyek szerint Orbán Viktor miniszterelnök veje, Tiborcz István vagy Felcsút polgármestere, Mészáros Lőrinc vinné a működőképesen kincset érő komplexumot.

 

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.