A külföldre vándorlás egyik fő oka a lakáshelyzet, de ez nem érdekli a kormányt

Itthon több mint kétszer annyi fiatal kénytelen a szüleivel élni a magas ingatlanárak és a bérleti díj miatt, mint nyugaton.

R. Kiss Kornélia
2018. 02. 14. 17:25
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kulcsszerepe lehet a fiatalok elvándorlásának megállításában a lakhatási problémák megoldásának – többek között ez derült ki a Civitas Intézet ifjúságpolitikai konferenciáján. A Fidesz–KDNP szokás szerint nem vett részt a többpárti beszélgetésen, amely előtt szakemberek tartottak előadásokat. A családalapítás, a fiatalok vállalkozóvá válásának nehézségei és a felsőoktatás problémái kerültek szóba.

Vértesy László, a Civitas Intézet igazgatója ismertette a legfrissebb statisztikákat: miközben az átlagjövedelem nem duplázódott, Budapesten a lakásbérleti árak a kétszeresére nőttek az elmúlt években, így akár a kezdő jövedelem hetven százalékát is felemészthetik, az arány vidéki városokban is 50 százalék körüli.

Nem csoda, hogy sok fiatal olyan nyugat-európai országokba vándorol, ahol ez az arány jóval kedvezőbb, és hogy kiugróan nagy százalékuk marad otthon a szüleinél –

a 15-29 éves magyarok 73 százaléka él otthon. Németországban, Franciaországban és az Egyesült Királyságban ez az arány 30 százalék alatt van.

A „mamahotelként” ismert jelenség nyilván nem segíti a családalapítást sem.

Sokan ezt pusztán azzal magyarázzák, hogy az X, Y és a Z generáció képviselői képtelenek felelősséget vállalni, szívesebben megmaradnak a kiskorúságban, mert ez kényelmes. De a statisztikákból más olvasható ki: a kirepülés halogatása jelentősen csökkenti a fiatalkori szegénység és kirekesztődés kockázatát. Ez pedig Magyarországon nagyon magas, az Európai Unióban csak Bulgária, Románia és Görögország mutatói rosszabbak ebből a szempontból. A mamahotelben élőket tehát a lecsúszástól való félelem is erősen motiválhatja.

A fiatalok számára az első lakáshoz jutás sokszor elérhetetlen álom marad. Nincs a probléma kezelésére alkalmas állami bérlakásrendszer sem, a piaci lakásbérleti árak az égbe szöktek. Albérlet-támogatást kevesen és bonyolult procedúra árán tudnak igénybe venni. 

A fiatalok elvándorlásának oka a statisztikák szerint több mint 70 százalékban anyagi, vagyis a magasabb jövedelem motiválja. Kanász-Nagy Máté (LMP) elmondta: pártja az életpályamodelleket a fiatalok irányába tolná el, arányában nekik adna nagyobb béremelést, hogy itthon tartsa őket. Dukán András Ferenc (Momentum) külön a hiányszakmákba, tanári, orvosi pályára való belépést ösztönözné magasabb kezdő bérrel. Dúró Dóra (Jobbik) a béruniót tartja hosszú távú megoldásnak az elvándorlásra és a bérkülönbségekre, Rónai Sándor pártja (DK) adókedvezményekkel csábítaná vissza a fiatalokat: mint elmondta, Magyarországon a jelenleg legjobban fizető, a nyugat-európai béreket leginkább megközelítő IT-szektorban például 30 ezer betöltetlen álláshely van, mert akik alkalmasak lennének, nincsenek már Magyarországon. Bárány Balázs (MSZP) a kiszámíthatóság hiányát is az elvándorlás öt fő oka közé sorolta: szerinte fontos lenne, hogy lehessen számolni azzal, hogy a családtámogatás, lakhatás, oktatás alapjai kormányokon átívelve is állandóak maradnak. Bérlakásprogramban minden párt gondolkodik, Papp Roland (Együtt) szerint ez az országon belüli mobilitás miatt is fontos lenne. 

A legfrissebb ifjúságkutatási eredmények szerint a kivándorló fiatalok mindössze 12 százaléka nevezte meg a politikai helyzetet okként.

– A fiatalok szavazási kedve alacsony, ezért a politika nem tartja racionálisnak, hogy többet foglalkozzon velük, pedig ez rövidlátó gondolkodás, mert ők lesznek azok, akik a hátukon viszik majd ezt az országot – vélekedett Dúró Dóra,

aki szerint mindenképpen erősíteni kellene a fiatalok közéleti részvételét. – Milyen üzenet a fiatalok felé, hogy két cikluson keresztül nulla forinttal emelkedtek a tanulmányi ösztöndíjak, és az államilag fenntartott kollégiumi férőhelyek 85 százaléka a jogszabályi minimumnak sem felel meg? – tette fel a kérdést a politikus.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.