Az államtitkár cégei miatt kérne vissza újabb milliárdokat az OLAF

Homolya Róbert tanácsadóként és döntéshozóként is részt vett két projektben. 3,3 milliárd forintot kérhetnek vissza.

MN
2018. 02. 14. 6:24
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Újabb két magyar EU-s projekt ügyében javasolja a teljes, 100 százalékos visszavonását az Európai Unió csalás elleni hivatala, az OLAF, összesen 3,3 milliárd forint értékben – írja a 24.hu. Mindkét ügyben érintett Homolya Róbert, a fejlesztési minisztérium közlekedéspolitikáért felelős államtitkára, aki korábban, 2010 júniusa és 2012 májusa között az uniós pénzelosztás csúcsszervezeténél, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökségnél (NFÜ) volt végrehajtási elnökhelyettes.

Az OLAF-vizsgálat már 2010 óta folyt Homolya ellen, de csak nemrég zárták le. Az államtitkárral szemben az összeférhetetlenség gyanúja merült fel, mivel közbeszerzési tanácsadó cégekben volt érdekelt, részt vett egy sor uniós projekt előkészítésében, és ezeknek a beruházásoknak egy része még folyamatban volt, amikor az NFÜ elnökhelyettesévé nevezték ki. Vagyis ugyanazon projekt esetében mindkét oldalon érdekelt lehetett: az előkészítés és a végrehajtás során egyaránt.

Hír TV hétfőn rákérdezett nála a vizsgálat eredményére, de arról Homolya államtitkár nem nyilatkozott, komolytalannak nevezte az ellene indult vizsgálatot, és azt találta mondani, hogy „ezek nagyon bagatell ügyek”.

A 24.hu viszont kormányközeli forrásból úgy értesült, hogy az OLAF nyolc projektnél vélt összeférhetetlenséget, de végül hat esetben elfogadták a magyar ellenérveket Brüsszelben, és csak kettőnél kértek korrekciót. Viszont nem kicsit: a székesfehérvári Szent István Múzeum 651 milliós és az abádszalóki önkormányzat 3,3 milliárd forintos beruházásának uniós támogatását (figyelembe véve annak 85 százalékos mértékét) kérik vissza, összesen 3,3 milliárd forintot.

A jogász végzettségű, 2010-ig ügyvédi irodát vezető Homolya Róbert a Pro-Vital 2000 Kft. közbeszerzési tanácsadó cég többségi tulajdonosa volt 2005 decembere és 2008 márciusa között. Részesedését eladta, így a 2009-ben megszűnt kft. jogutódjában, a Provital Zrt.-ben sem rendelkezett tulajdonrésszel. (A Provital később az egyik fő közbeszerzési tanácsadóvá nőtte ki magát. Tulajdonosa, Antal Kadosa Adorján, Mészáros Lőrinc köreihez köthető.)

Az OLAF azonban nem a Provital utóéletét, hanem azt vizsgálta, hogy Homolya más érdekeltségei, így a Projekt.hu Bt. és az Euro-Procure Kft. (jelenleg Clandestino, azaz illegális, törvénytelen néven fut), alvállalkozóként továbbra is bedolgoztak a Provitalnak. Az OLAF azt állapította meg, hogy a székesfehérvári Szent István Múzeum projektjében Homolya személyesen vett rész 2009–2010-ben közbeszerzési tanácsadóként a Project.hu-n keresztül. Az uniós támogatást pedig 2010. július 23-án hagyták jóvá, amikor Homolya már NFÜ-elnökhelyettes volt. Az abádszalóki önkormányzat milliárdos ügyletében az Europrocure volt a Provital alvállalkozója, és ugyancsak Homolya regnálása idején, 2011 októberében határoztak a támogatásról.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.