Balog Zoltán már az óvodákba is mindennapos testnevelést tervezne

Ezt a V4 országok egészségügyi minisztereinek konferenciáján árulta el a miniszter.

MN
2018. 02. 23. 22:01
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magyar lakosság körben is súlyos népegészségügyi problémát jelent az elhízás, ugyanakkor pozitív fejlemény, hogy a WHO felmérésében Magyarország azon kevés országok közé tartozik, ahol a 7 éves gyerekek körében megállt az elhízás előfordulásának növekedése – erről is beszélt Balog Zoltá, foglalta össze az MTI. 

Az emberi erőforrások minisztere a V4 országok egészségügyi minisztereinek konferenciáján kijelentette: a kormány egy sor intézkedést tett: bevezette a népegészségügyi termékadót, egészségesebbé tette az iskolai közétkeztetést, átalakította az iskola büfék kínálatát, és szigorú keretek közé szorította a gyerekeknek szóló étel- és italreklámokat is.

Úgy vélte, a mindennapos iskolai testnevelés bevezetése – amelyet elmondása szerint szeretnének az óvoda felé is elvinni – szintén hozzájárult ahhoz, hogy jobb eredmények vannak e téren, mint 8–10 évvel ezelőtt.

A miniszter emellett azt mondta, a visegrádi országok az egészségügy területén is együttműködnek, fontos a közös fellépés a gyógyszerpolitikában, az alapellátás fejlesztésében és a táplálkozással összefüggő betegségek elleni küzdelemben is. Magyarország, Szlovákia, Csehország és Lengyelország megtette az első lépéseket az együttműködés felé a gyógyszerek tisztességes árazása, a közös vakcinabeszerzések, és az innovatív gyógyszerekhez való hozzájutás ügyében – fűzte hozzá.

A miniszter óriási innovációnak nevezte a magyar egészségügyben bevezetett elektronikus ügykezelést és jelezte, hogy ezzel kapcsolatban Magyarország szívesen megosztja jó és rossz tapasztalatait is.

A konferencián Balog Zoltán, valamint Adam Vojtech, cseh egészségügyi miniszter, Zbigniew J. Król, lengyel egészségügyi miniszterhelyettes és Stanislav Spánik, szlovák egészségügyért felelős államtitkár közös nyilatkozatot írt alá arról, hogy a V4 országok megerősítik együttműködésüket a nem fertőző, krónikus betegségek, a táplálkozás okozta kockázati tényezők és a gyermekkori elhízás elleni küzdelemben.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.