Ebesen elzártak egy tanyát a külvilágtól, még Mészárosék vasútépítését is akadályozzák

Az tény, hogy Boruzs Imréné és férje, illetve a polgármester kifejezetten rossz viszonyban állnak.

Szabó Zs. László
2018. 02. 14. 8:09
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sajátos módon szerez érvényt a bíróság döntésének egy idős tanyasi házaspárral szemben a Hajdú-Bihar megyei Ebes önkormányzata: a helyhatóság annak árán is elkeríti a földtulajdonát, hogy ezzel lehetetlenné teszi a tanya autóval való megközelítését. Ám ez még nem minden: Mészáros Lőrinc egyik cégének alvállalkozóját is akadályozzák a munkában. A vállalkozás a birtok mögött futó vasúton dolgozik: az Ebes–Püspökladány-vasútvonal 75 milliárd forint értékű felújítását a felcsúti polgármester és nagyvállalkozó tulajdonában álló R-Kord, valamint a V-Híd Zrt. konzorciuma nyerte el.

A 72 éves Boruzs Imre és neje megengedte a cégnek, hogy a szerszámokat és a gépeket bekamerázott tanyájukon tárolják. Önkormányzati szakemberek múlt héten rendőrök kíséretében, bejelentés nélkül jelentek meg az egyébként rendezett birtokon, majd nekiláttak a méréseknek.

„Éppen Hajdúszoboszlóra, orvosi vizsgálatra indultunk, amikor láttuk a kamera képein, hogy egymás után érkeznek az autók, és nekiállnak mérni. Nagyon megijedtünk” – magyarázta a 70 éves asszony, aki azt mondja, a végrehajtó értesítését csak napokkal később kapták meg.

Boruzsék 18 éve költöztek ki a Hajdúszoboszló és Debrecen között fekvő Ebesről a tanyára, ahol korábban az asszony keresztanyja élt. A birtok határait jóval korábban, még a privatizáció előtt kijelölték. Tudtak róla, hogy a szomszédos, közel hathektáros terület az önkormányzaté. Évtizedeken át senki földje volt, a helyhatóság figyelmet sem fordított rá: szeméttelepnek használta, korábban még hígtrágyát is hordtak oda.

A hízómarha-tenyésztéssel foglalkozó Boruzsék állítják: csak 2008-ban szembesültek azzal, hogy az összesen ma 35 hektáros birtokukból félhektárnyi (legelő besorolású) rész önkormányzati tulajdonban van. Az ügyben évekig tartó pereskedés ennek a földdarabnak a hovatartozásáról szólt, amit az idős gazda jogerősen elveszített. Másfél évig nem történt semmi – egy önkormányzati forrásunk szerint Boruzsék nem tettek eleget a végrehajtói felszólításnak –, mígnem a múlt héten megérkeztek a szakemberek, majd a közmunkások, akik 21 kerítésoszlopot ástak le. Ahol kellett, a betont is fölverték, csak hogy elválasszák az önkormányzati földdarabot a területtől; amihez furcsa módon nem a túloldalon, a vasút felől, hanem éppen a tanya elől indulva, majd azon áthaladva láttak hozzá.

Egyetlen jármű sem tudott onnan ki- vagy behajtani a kerítés oszlopai miatt; még az állatgondozó járműve is bent rekedt. Hogy ő végül hazamehessen, az egyik, garázs előtti oszlopot aztán hajlandó volt időlegesen lebontani az önkormányzat. Ám miután másnap megjelent Mészáros Lőrincék alvállalkozója, ő is cselekedett: kiszedte az udvar előtti út kellős közepén leásott oszlopot, hogy a gépekkel bejárhassanak. Noha a kerítésen hétfőn is dolgoztak, a drótot egyelőre nem feszítették ki. Ha ez megtörténik, Boruzsék nem tudják majd megközelíteni a lakóházukat és az istállókat sem. Ahhoz ugyanis a kerítéssel átvágott út – amit még a rendszerváltás előtt jártak ki a teherautók – vezet.

A már említett vesztes per okán legfeljebb erkölcsileg kérhető számon az önkormányzat lépése. Továbbá nem világos, a helyhatóságnak miért van szüksége a félhektáros területre. Ezt nem tudtuk megkérdezni senkitől, a hivatalban ugyanis azt állították, Szabóné Karsai Mária (független) polgármester és az alpolgármester is beteg. Végül a jegyzővel tudtunk néhány szót váltani, de nem nyilatkozott, mondván, arra nincs felhatalmazása. Ehelyett kezünkbe adott egy 2011-es elsőfokú ítéletet, ami egy a felek közötti végzések közül, ugyanis több eljárás is folyt. Ezen kívül is zajlottak azonban egyeztetések, és a levelezésekből kiderül: az önkormányzat finoman szólva sem volt partner a megoldásban. Boruzsék ugyan szerették volna megvásárolni a szóban forgó területet, sőt még a földcseréről is egyeztettek az ügyvédek, de rejtélyes okok miatt az elvi egyezség meghiúsult. Hogy ehhez van-e köze Szabóné Karsai Mária polgármesternek, nem tudni. Az ellenben tény: Boruzs Imréné és férje, illetve a polgármester kifejezetten rossz viszonyban állnak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.