Ez a fideszes lakásmutyi most nem sikerült, összefogott az ellenzék

Erzsébetvárosban leszavazták Bajkai Istvánnak, az Orbán család ügyvédjének az előterjesztését.

Vég Márton
2018. 02. 14. 18:17
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Teljes ellenzéki összefogással sikerült megakadályozni, hogy a Fidesz a bérlőkijelölési joggal mutyizzon Erzsébetvárosban. Bajkai István a Köves Slomó rabbihoz és Farkas Flóriánhoz, a miniszterelnök romaügyi biztosához köthető szervezeteknek adott volna lakásokat, de a VII. kerületi képviselő-testület szerdai ülésén a Párbeszéd, az MSZP, az LMP és a Jobbik összefogásával sikerült elgáncsolni a fideszes alpolgármester előterjesztését (a szavazáson az indítványt 8-an támogatták, 8-an pedig ellene voksoltak).

Ennek alapján az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) szeretetszolgálata, valamint a Farkas Flórián (a Fidesszel szövetséges Lungo Drom elnöke) bizalmi emberei által irányított Oktatási és Továbbképzési Központ Alapítvány jelölhette volna ki több önkormányzati lakás bérlőjét. A jogszabály szerint ezért a lakás forgalmi értékének 25–50 százalékát kérhetné el az önkormányzat, Bajkai István beadványa alapján azonban

ettől eltekintettek volna, tehát ingyen odaadták volna a bérlőkijelölési jogot. Legalább 60 négyzetméteres lakásokról volt szó.

– Erzsébetváros nem lesz a Fidesz kifizetőhelye – hangoztatta az ülésen Szücs Balázs, a Párbeszéd képviselője. A jobbikos Stummer János is az előterjesztés visszavonását kérte Bajkai Istvántól, mert szerinte nem volna helyes a Fideszhez köthető szervezetekhez átjátszani az ingatlanokat, miközben Budapesten lakhatási krízis van. Emlékeztetett: az EMIH vezetője,

Köves Slomó épp a napokban adta nevét és arcát a Fidesz–KDNP belvárosi jelöltjének, Hollik Istvánnak a kampányához.

– Arcpirító. Bajkai bebizonyította, hogy szavazatokat szeretne megvásárolni – mondta Moldován László LMP-s politikus. A szavazatvásárlás nem áll távol Bajkaitól (aki fideszes választókerületi elnök, az Orbán család ügyvédje és a körzet országgyűlési képviselő-jelöltje), hiszen tavaly decemberben a nevével felmatricázott dobozban adtak tojást a rászorulóknak a kerületi önkormányzati ételosztáson. Januárban pedig a Garay téri piac mellett osztott ingyentejet erzsébetvárosiaknak.

– Nem ismerik az önkormányzat működését. Visszautasítom a vádakat. A bérlőkijelölési joggal a kérelmező szervezetek csak rászorulóknak szerettek volna lakást adni.

– Nézzenek utána, mi a felebaráti szeretet! – magyarázta Bajkai István.

A politikus valóban szeret jótékonykodni, 2016-ban ő fizette be a legtöbb pénzt a Fidesz pártkasszájába is. Majd kifejtette azt is: Erzsébetváros sokszínű kerület, sokan nyújtanak be kérelmet, amelyeket amúgy Vattamány Zsolt polgármesternek címeztek, ő csak a munkamegosztás miatt volt az előterjesztő.

Ami a sokszínűséget illeti, az Orbán család ügyvédje ezzel az érvelésével némileg ellentmondásba keveredett a miniszterelnökkel. A kormányfő egy hete Veszprémben beszélt arról hosszasan, hogy a sokszínűség szerinte nem érték, hanem tulajdonság, és a sokszínűség semmivel sem értékesebb, mint az egyívású közösségek.

Bajkai Istvánt megkérdeztük a képviselő-testület ülése után, hogy az Elios-ügyben (a Csalás Elleni Európai Hivatal súlyos szabálytalanságokat tárt fel azokban a közbeszerzésekben, amiket 2011 és 2015 között nyert meg az Elios Zrt., Tiborcz István [Orbán Viktor veje] akkori cége) lenne-e az Orbán család ügyvédje, de nem kívánt nyilatkozni, mert elfoglalt, és amúgy is külföldre utazik.

Erzsébetvárosban egyébként vasárnap népszavazás lesz a bulinegyed szórakozóhelyeinek éjféli zárórájáról. Ezt megerősítette az Alkotmánybíróság (AB) végzése, amelyet ma tettek közzé. Az alkotmányjogi panaszt benyújtó magánszemély – a terület egyik ingatlanos vállalkozója – a Fővárosi Törvényszéknek a helyi referendum kiírásának zöld jelzést adó korábbi határozatát támadta meg. Arra hivatkozott, hogy a nyitva tartást esetlegesen korlátozó döntés sértené a vállalkozás szabadságát mint alapjogot. Az AB viszont többek között azzal az indokkal utasította el a panaszt, hogy a sérelmezett szabályozás – amelyet majd a VII. kerületi képviselő-testületnek kell meghoznia, ha érvényes és eredményes lesz a voksolás – még nem is létezik. 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.