Hat időközit is tartanak április 8-án

Van, ahol polgármestert, van, ahol önkormányzati képviselőt, de van, ahol egyéni választókerületi képviselőt választanak.

MTI
2018. 02. 10. 7:32
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Korábban az volt az előírás, hogy – mivel négyévente tartották a parlamenti és önkormányzati választást is – a választási évben csak április 1-jéig lehetett időközi önkormányzati választást tartani. Az alaptörvény azonban öt évre emelte az önkormányzati ciklus hosszát, így „elvált\" egymástól a két voksolás. 2014-ben még ugyanabban az évben tartották a kétféle választást, ez az év az első, amikor a parlamenti választást követő ősszel nem lesz általános önkormányzati is.

Évente körülbelül 120 időközi önkormányzati választást tartanak az országban, az esetek túlnyomó többségében új polgármestert kell megszavazni. Április 1-ig még kilenc településen 11 időközi önkormányzati választás lesz, április 8-án pedig hat helységben lesz ilyen. A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Csobajon és Hejőbábán, a szabolcs-szatmár-beregi Laskodon polgármestert, a baranyai Sárokon önkormányzati képviselőt, Pest megyében Pécelen és Komárom-Esztergom megyében, Komáromban egyéni választókerületi képviselőt választanak.

A jogszabály szerint többek között akkor kell időközi önkormányzati választást tartani, ha az egyéni választókerületi képviselő vagy a polgármester megbízatása megszűnik, vagy az önkormányzati képviselő-testületet feloszlatták vagy feloszlott. Ha egy listáról megválasztott képviselő „esik ki\", helyére a jelölőszervezet jelentheti be az új jelöltet a választási bizottsághoz, ezért ilyenkor nem tartanak időközit.

Az időközi választás szavazásának napját úgy kell kitűznie a helyi választási bizottságnak, hogy a kitűzés napját követő nyolcvanadik és századik nap közé essen.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.