Kerítésvágó ellenzékről, kvótás fenyegetésről beszélt Dömötör Csaba

A hazai ellenzék, Brüsszel és az ENSZ: mindenki ellenség a kormány migrációra épülő kampányában, ahol a tények nem számítanak.

MN
2018. 02. 11. 9:51
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A belga kormányfő kvótás fenyegetése gyakorlatilag a választás fő tétjét is kijelöli: a tét az, hogy Magyarország bevándorlóország lesz-e vagy nem – mondta Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára a Kossuth rádió Vasárnapi Újság című műsorában, melyet az MTI is szemlézett.

Dömötör ezt annak kapcsán jegyezte meg, hogy  Charles Michel belga kormányfő korábban jelezte: ultimátumot adtak a szolidaritást elutasító visegrádi országoknak, és amennyiben június végéig nem sikerül konszenzusra jutni az uniós tagállami kormányokat tömörítő tanácsban, akkor nélkülük, minősített többségi szavazással fogják elfogadni a tervezett kvótareformokat.

Az államtitkár szerint a kormány „földön, vízen, levegőben\" küzd majd azért, hogy ne legyen bevándorlóország.

A sokszor hangoztatott szlogen mellett ezúttal sem hangzottak el a tények, vagyis az, hogy a kormány szép csendben és kvóták emlegetése nélkül több mint 2300 menekültet fogadott be az utóbbi években, és legalább 20 ezer főnek –köztük közel-keletieknek, kínaiaknak, oroszoknak – adtak el letelepedési kötvényt.

Az unió jelenlegi migrációs tervei szerint egyébként 50 ezer menekült státusú személyt – vagyis legális bevándorlót – kellene szétosztani az EU tagállamai között, hogy így enyhítsék a menekültválság által leginkább sújtott országok, Olaszország és Görögország terheit. Eddig 40 menekült befogadására érkezett felajánlás, Magyarország azonban elzárkózik ettől.

Az EU 23 jogszabályt szeretne elfogadtatni migrációs témában, közülük 9-et pedig mindenki jóváhagyott, köztük a magyar kabinet is. Ilyen, elfogadott jogszabály szól a már jogellenesen az EU-ban tartózkodó, harmadik országbeli állampolgárok visszaküldésének végrehajtásához kiállított, egységes európai úti okmányról, az Európai Határ- és Partvédelmi Ügynökség (Frontex) megerősítéséről vagy a harmadik országbeli állampolgárok be- és kilépését nyilvántartó határregisztrációs rendszer korszerűsítéséről.

Dömötör Csaba azonban csak a kvótarendszerről beszélt a Kossuth rádió műsorában, és minden bizonyíték nélkül a határkerítés lebontásának tervével vádolta meg a teljes magyar ellenzéket. – Ma sajnos az a helyzet, hogy minden ellenzéki képviselőnek ott lapul a sárga kerítésvágó a zsebében. Ha tehetnék, azonnal használnák is – fogalmazott az államtitkár. Kijelentését persze minimális utánajárással  is meg lehet cáfolni, hiszen egyetlen ellenzéki politikus sem beszélt a kerítés lebontásáról. A kormánypárti vádak néhány kiforgatott nyilatkozatra épülnek: Vona Gábor még 2015 augusztusában beszélt arról, hogy a kerítés az akkor 1,5 méteres drótakadály formájában bukás, és alkalmatlan az ország védelmére – a határzár ötletét pedig először egy jobbikos politikus, az ásotthalmi rendeletről hírhedt Toroczkai László fogalmazta meg.

A szocialisták elleni vád alapja, hogy Botka László korábbi MSZP-s kormányfőjelölt 2017 májusában azt mondta a Reutersnak: ha a közel-keleti menekültválság megszűnne, és az EU határvédelmi rendszere kiépülne, akkor el lehetne bontani a déli határzárat is. Egy hónappal később már úgy nyilatkozott, hogy „a jelenlegi körülmények között a határzár fenntartása szükséges”. Az LMP, a DK vagy a Momentum tagjait még ennyivel sem lehetne hírbe hozni, Dömötört azonban ez nyilvánvalóan nem zavarta.

Dömötör Csaba szólt arról is, hogy az ENSZ-dokumentumok, állásfoglalások jelentősége abban rejlik, hogy hivatkozási alapul szolgálnak más nemzetközi szervezetek számára, azaz megjelenhetnek brüsszeli jogszabálytervezetekben. – A jelenlegi ENSZ-tervezet több szempontból veszélyes a migrációval kapcsolatban, mivel a letelepedésre egyfajta alapjogként tekint, mindenki ott él ahol akar, bárhol letelepedhet, és a nemzetállamoknak ezt el kell fogadniuk – magyarázta az államtitkár, bár az ENSZ soha nem mondta, hogy illegális migránsokat kellene bárkinek is befogadnia.  A Fidesz ugyanakkor egyértelműen elutasítja a világszervezet bevándorlási elképzeléseit, és kampányában összemossa azokat a Soros György elleni propagandahadjárattal is.

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.