Kíméletes az ügyészség: megúszta az előzetest a befolyásos ügyvéd

Az 500 milliós csalással gyanúsított Busch házi őrizetbe kerül. Az ügyészség nem indítványozta letartóztatását.

Lándori Tamás
2018. 02. 08. 15:08
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Úgy tűnik, bizonyos emberek mindig puhára esnek. Kifejezetten megkímélte a Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) a neves ügyvéd gyanúsítottat, Busch Bélát: keddi őrizetbe vétele után nagyon hamar, már szerdán ki is engedték, így csütörtökön a bíróságon már nem kellett bilincsben, rendőri kísérettel megjelennie a fotósok előtt. Ráadásként a vádhatóság nem is előzetes letartóztatást, csak házi őrizetet indítványozott vele szemben. Pedig nem kis tárgyi súlyú bűncselekmény miatt került bajba – ismét.

Szerdán írtuk meg, hogy Buscht, az ELTE jogi karának volt tanszékvezetőjét, Habony Árpád korábbi védőjét, egykori bírót ügyvédi minőségében elkövetett visszaélések miatt őrizetbe vették. Akkor még nem volt pontos információnk arról, hogy milyen bűncselekményekkel gyanúsítják, csak annyit lehetett tudni, hogy a Budai Központi Kerületi Bíróság (BKKB) csütörtökön dönt róla, szabadlábon védekezhet-e. A bíróságon tudtuk csak meg Póta Péter törvényszéki szóvivőtől, hogy

Busch Bélát több mint ötszázmillió forintos csalással, körülbelül tízmilliós sikkasztással, valamint ügyvédi visszaéléssel gyanúsítják.

A vádhatóság szerint ezeket a bűncselekményeket 2015 és 2017 között követte el, ami annál inkább meglepő, mert 2016 óta már a vádlottak padján ül, az úgynevezett Oszter-perben, mintegy ötvenmillió forintra elkövetett befolyással való üzérkedés miatt. Abban az ügyben azzal vádolják, hogy magas bírói kapcsolataira hivatkozva kért kenőpénzt, azzal, hogy segít egy adócsalás vádlottjának elkerülni az előzetest, illetve majd felfüggesztett büntetést intéz neki. A lehallgatási anyagok szerint az ügy kipattanása után Busch lázasan hívogatta jogász ismerőseit; még Polt Pétert is kereste.

Ennek fényében igen meglepő, hogy az ügyészség megítélése szerint a mostani ügyben, a félmilliárdos csalás kapcsán sem a bűnismétlés, sem a nyomozás befolyásolásának veszélye nem olyan mértékű, hogy indokolná Busch Béla előzetes letartóztatását – megelégedtek a házi őrizet indítványozásával. Ez azért fontos, mert a bíróság ezen nem terjeszkedhet túl, tehát

súlyosabb kényszerintézkedést – előzetest – ettől fogva nem is rendelhetett volna el a BKKB.

A Központi Nyomozó Főügyészség tehát eljárásával azt állítja, szerintük nem áll fenn annak veszélye, hogy Busch Béla otthonából tovább hívogatja befolyásos ismerőseit ügye elsimítása érdekében, és attól sem kell tartani, hogy az eljárás alatt újabb embereket károsít meg.

A közel félmilliárdos csalás a gyanú szerint egyébként úgy jött össze, hogy az ügyvéd több tíz milliós összegeket kért kölcsön tehetős ismerőseitől, miközben számára is nyilvánvaló volt, hogy a tartozásokat nem fogja tudni, avagy nem is akarja megadni. A Pesti Srácok értesülése szerint Busch komoly adósságspirálba került. Nem hivatalos forrásból úgy tudjuk, a sértettek közül csak néhányan tettek feljelentést, az ügyészség pedig részben az Oszter-per nyomozati anyagaiból szerzett tudomást a gyanús üzelmekről.

Busch hoppon maradt hitelezői között van állítólag Miszori László nyugalmazott törvényszéki bíró is.

A sikkasztás és az ügyvédi visszaélés gyanúja egy ingatlan-adásvétel kapcsán merült fel, ahol a vevő tízmilliót adott át letétként az ügyvédként eljáró Buschnak, aki azonban nem tette a pénzt letéti számlára, hanem sajátjaként használta.

A BKKB végül elrendelte a házi őrizetet, amit bokára erősített műholdas nyomkövető eszközzel fognak ellenőrizni – közölte az ülést követően Dezső Antal, Busch Béla egyik védője.

Egy lapunknak névtelenül nyilatkozó ügyvéd nevetségesnek nevezte az ügyészség hozzáállását, egy másik általunk megkérdezett nagy múltú jogász pedig egyenesen undorítónak nevezte azt. Mindketten úgy vélik,

a vádhatóság ugyanilyen helyzetben bárki mással szemben előzetes letartóztatásért kardoskodott volna.

Egy harmadik szakember – sikeres budapesti ügyvéd – annyit tett hozzá, szintén név nélkül, hogy B. Béla már a Venyige utcai börtön felé utazna, ha az ügyészi indítvány vele szemben is azt a mércét alkalmazta volna, mint bárki mással szemben.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.