Küzdelem a szívritmuszavar ellen

Innovatív diagnosztikai eszközökre pályázhatnak a kardiológiai szakrendelések.

Kuslits Szonja
2018. 02. 21. 19:43
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Új, innovatív eszközök adományozásával segíti a Magyar Kardiológusok Társasága a szívritmuszavarok idejében történő felismerését és a szív- és érrendszeri betegségek visszaszorítását. A sikeresen pályázó kardiológiai szakrendeléseknek vagy ambulanciáknak hatvan darab WIWE diagnosztikai eszközt és tizenöt táblagépet adnak át – olvasható a lapunkhoz eljuttatott közleményből.

Merkely Béla, a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika igazgatója szerint a pályázat azért kiemelkedő jelentőségű, mert a pitvarfibrilláció a felnőttek körében a leggyakoribb szívritmuszavar. A 65 év feletti népesség 3-5 százalékánál fordul elő, hazánkban több mint háromszázezer embert érint. A pitvarfibrilláció legsúlyosabb lehetséges következménye a stroke, mely beszédzavarral és akár bénulással is járó súlyos állapot. Az idejében felismert kórkép azonban kezelhető, és a maradandó egészségkárosodást okozó agyi keringési zavar megelőzhető.

Az adományozott diagnosztikai eszköz elsősorban az ambuláns kardiológiai szakrendelésen megjelenő páciensek előszűrésére alkalmas. Online és offline mérés is végezhető vele. A 60 másodperces mérés alatt az eszköz az EKG, a pulzus és az oxigénszaturáció valós idejű eredményeit rögzíti, és a szívritmuszavar okozta stroke, hirtelen szívmegállás kockázatára hívja fel a figyelmet.

A pályázati felhívásra 2018. február 28-ig jelentkezhetnek azok az állami fenntartásban működő, kardiológus szakorvos által vezetett kardiológiai szakrendelések vagy kardiológiai szakambulanciák, amelyek legalább 2 éves tagsággal rendelkeznek a Magyar Kardiológusok Társaságánál. A részletes pályázati felhívás és a pályázati adatlap letölthető a társaság honlapjáról. A pályázatokat március 21-ig bírálják el, az eszközök átadására várhatóan 2018 áprilisában kerül sor.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.