„Lázár János a legnagyobb kampánymenedzserem”

Márki-Zay Péter a megfélemlítés ellen küzd Hódmezővásárhelyen. Szerinte komoly remény ébredt a városban.

Unyatyinszki György
2018. 02. 24. 5:50
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Amikor Hódmezővásárhelyet jártuk a kampány idején, erős apolitikus hozzáállással találkoztunk, bár a választásra az egész ország figyel. Hogyan látja, mennyire sikerült a feleknek a mozgósítás?
– Bár nem volt lehetőségünk megmérni, arra számítunk, hogy a Fidesz – ahogy négy éve is – nyolcezer választóját el tudja juttatni az urnákhoz vasárnap; 2014-ben az ellenzék közel öt és fél ezret tudott mozgósítani. A mi feladatunk, hogy háromezerrel több ember szavazzon ránk, ebben pedig a kiábrándult fideszes szavazók lényegében duplán számítanak. Az elmúlt hetekben ebből a csoportból is rengeteg engem támogató emberrel találkoztam, valamint olyanokkal is, akik jó ideje nem vettek részt szavazáson. A helyiek – ahogy édesapám mondta – most érzik, hogy nem szavazás, hanem választás van.

– A Fidesz magabiztosan nyilatkozik, Lázár János évtizedes körzetében ez indokoltnak is látszik.
– Hetekkel korábban magam is azt mondtam volna, hogy biztosan Hegedűs Zoltán fog nyerni. Természetesen tudom, hogy a hozzám eljutó visszajelzések félrevihetnek, mégis úgy látom, hogy komoly remény ébredt a városban, hogy a Fidesz leváltható.

– Az országos figyelem, az összellenzéki elvárásoknak való megfelelés milyen terhet jelent? Mit érzékelnek?
– Bár valóban sok polgár látja, hogy az egész ország sorsát befolyásolhatja a hódmezővásárhelyi időközi polgármester-választás, a túlnyomó többség arra koncentrál, hogy itt történjen változás.

– Ön most Hegedűs Zoltánnal vagy Lázár Jánossal mérkőzik meg?
– Nem kérdés, hogy megválasztása esetén Hegedűs Zoltán Lázár Jánost fogja képviselni a közgyűlésben, ilyen értelemben egyértelmű, hogy nekem Lázárral kell harcolnom. Hegedűs kiválasztott lett, de a miniszter bárki mást is választhatott volna. Ez az ő döntése volt, nem a pártjáé vagy a választóké.

– Hernádi Gyula egykori szocialista képviselőről keveset lehetett hallani a kampányban azt követően, hogy rejtélyesen – az ön támogatására buzdító MSZP szándékaival szembemenve – elindult a választáson. Tettét pártjából is azzal magyarázták, hogy indulása a Fidesznek kedvez. Hernádi mennyire tud beleszólni a végeredménybe?
– Fórumokat azért nem tartott, mert maga is szégyell az emberek közé menni. Hozzáteszem, az önkormányzati rádióban és televízióban megjelenik, illetve a helyi hírportálon. Hernádi ellenzékiként nem a regnáló hatalmat, hanem engem támad, innen is pontosan tudhatjuk, hogy ellenem indították. Mocskolódásban Hernádi Gyulára nagy szerep jut a kampány hajrájában.

– Mocskolódásból nincs hiány. A napokban megjelent egy szórólap, amelyen listázzák az ön támogatóit, köztük magánszemélyeket, taxisofőrt, 92 éves pedagógust. Tesz feljelentést?
– Egyelőre nem tudom, nem zárom ki. A kampány utolsó néhány napjában nem szeretnék foglalkozni ezzel a kérdéssel. Azt tudom, hogy többeket nagyon megsértettek ezzel, és ők terveznek feljelentést tenni.

– A szórólapon kiadóként az szerepel: SME. Ismeri őket?
– Nem ismerem őket. Viszont tapasztalataim szerint azok, akik Lázár János érdekében cselekednek Hódmezővásárhelyen, nem mernek az ő jóváhagyása nélkül semmit sem tenni. Egészen biztos vagyok abban, hogy ezt Lázár János jóváhagyta.

– Volt olyan helyi forrásunk, aki arról beszélt: az SME Lázárfigyelő néven is adott ki szórólapokat, amelyek a minisztert és a helyi Fideszt támadták.
– Sok hazugság van ezen a listázós szórólapon, ez az aláírás egy közülük. Csak arra tudok gondolni, hogy a gyanút a makói Szirbik Miklós Egyesületre kívánják terelni, de egészen biztos, hogy ezt nem az egyesület írta. (Az egyesülettől is azt mondták az Indexnek, hogy nem foglalkoznak politikai kérdésekkel – a szerk.)

– Az elmúlt két hónap kampánya kifejezetten feszült volt, a katolikus esperes Fidesz melletti állásfoglalása, egymás – néha kölcsönös – hazugozása nem feltétlenül a legjobb oldalát mutatta meg a feleknek.

– A napokban megrongálták a plakátjainkat, mindegyikre „A hazug” feliratot feltűzve. Roppant pozitív jelnek veszem, hogy a város lakossága rövid időn belül maga tépte le a feliratokat, felháborodva a támadáson. Bebizonyosodott, hogy Lázár János a legnagyobb kampánymenedzserem, aki az ellenem indított alaptalan támadásokkal inkább szimpátiát keltett irántam a választókban.

– A kormányoldal szerint lámpavasra lógatást emlegetett.
– Én nem buzdítottam, hanem óva intettem az erőszaktól. A Fidesz által kiépített rendszer kapcsán beszéltem arról, hogy más országokban nem tűrnék el a kormányzás hasonló formáit. A demokráciát visszaszorító rendszerekről általában beszélve mondtam azt, hogy ahol nem lehet választás útján leváltani a hatalmat, ott történelmi törvényszerűségként a polgárok folyamodnak erőszakos megoldásokhoz. Ezt kell elkerülni, most még választás révén elérhető a változás.

– Egy hódmezővásárhelyi riportban arról beszélt egy úr, hogy azért fog ismét a fideszes jelöltre szavazni, mert „ezek már megtömték a zsebüket”. Ilyen hangulatban mire számít?
– Bod Péter Ákos egy közös lakossági fórumunkon ezzel kapcsolatban azt mondta, hogy olyat még nem látott, hogy valaki sokat lopott, és abbahagyja. Aki milliárdokat lopott, az a kis pénzért is lehajol. Ezt látjuk Mészáros Lőrincnél, illetve helyi vállalkozóktól hallott információk szerint Lázár János sem fogja vissza magát. Régen az emberek arról beszéltek, hogy „miszter tíz százalék” egy politikus, most húsz-harminc százalékokról hallani, azaz nem látni, hogy mérséklődött volna a folyamat.

– Milyen volt az ön mögött felsorakozott ellenzéki erők együttműködése?
– Az alaphelyzet, hogy a városban aktivistaszervezete csak az MSZP-nek, a Jobbiknak és a Momentumnak van. A kampánycsapatunkban is dolgoznak mindhárom közösségből olyan önkéntes aktivisták, akik túlléptek a pártelkötelezettségükön. Rajtuk kívül rengeteg civil segít, közülük kiemelhetők a helyi katolikus és református közösségek tagjai, de ateisták szintúgy. Más városok független polgármesterei is segítettek, akik korábban sikerrel váltották le a Fidesz-maffiát.

– A pártok szervezetei végül milyen segítséget nyújtottak?
– Anyagi támogatást nem kértem, nem is volt rá szükség. A teljes kampányt magánadományokból finanszíroztuk. Szakértelemmel, tanáccsal támogatnak, de az a különösen érdekes, hogy a Fidesz köreiből is kaptam segítő információkat. A kormánypártban is rengeteg tisztességes és becsületes ember van, aki nem tűri, meg akarja szüntetni a lopást, és felszámolná a megfélemlítést. Sokszor próbáltak beállítani valamelyik politikai oldal emberének, ám független vagyok, annak minden előnyével és hátrányával. Előnye, hogy bárki ad tanácsot, a végső szót én mondom ki. Hátránya az, hogy szervezet nélkül szinte minden munka rám, illetve egy nagyon szűk csapatra hárul, ami a választási programfüzet szövegezésén át a különböző szerződések aláírásáig jelent feladatokat.

– Tapasztalata szerint mik voltak azok a témák, amelyek valóban foglalkoztatták a választókat?
– Akik már eleve ellenzéki beállítottságúak, azok felháborodnak a korrupción. A legtöbb ember sajnálatos módon passzív, elfogadta azt az állapotot, hogy minden politikus lop, és nem tartják rosszabbnak a jelenlegi vezetést, mint a szocialista–liberális kormányt. Ennek kapcsán kiemelném, hogy ha Gyurcsány Ferenc a Fidesz állításai szerint többet lopott, akkor hogyhogy elmaradt a számonkérés? A Fidesz képtelen volt bebizonyítani, hogy a szocialisták loptak, ugyanakkor úgy reagálnak az uniós OLAF-vizsgálatra, mintha nekik valóban lenne félnivalójuk. Nem emlékszem a magyar történelemben a maihoz hasonló mértékű korrupcióra, a választókat ez mégsem tántorította még el a Fidesztől. Legjobban a vásárhelyieket a megfélemlítés érdekli. A legtöbben ezt érzékelve, ezt felismerve támogatnak, mert már a Facebookon sem lehet úgy kedvelni egy kormánykritikus bejegyzést, hogy mondjuk közalkalmazottként ne szólna rá a felettes, hogy „ezt nem kellene”.

– Lázár János szerepét kiemelve a Fidesz a város fejlődésével kampányol. Vitatja ezt a fejlődést?
– A városban megjelent fejlesztéseket senki nem vonja kétségbe. Megjegyzem, ezek főleg uniós forrásból megvalósult projektek, az a Brüsszel finanszírozta, amely ellen Orbán Viktor tűzzel-vassal harcol. Hogy a város valóban profitált-e abból, hogy Lázár János miniszter a körzet országgyűlési képviselője, azt már magam is megkérdőjelezem. A beígért, ezerötszáz főt foglalkoztatni képes nagyvállalat végül nem érkezett meg, a gazdaság nem fejlődött, a vállalkozások nem virágoznak. A megvalósult projektekből is Mészáros Lőrinc, illetve az Elios-ügy kapcsán Orbán veje profitált. Az új elkerülő út sem jelentős fejlődés, ha onnan közelítünk, hogy a környező települések, köztük Szeged, Makó már régen előttünk jár ezen a téren. Utóbbi egyúttal rácáfol arra a vélekedésre és híresztelésre, hogy a város nem fog fejlődni, ha független polgármestere lesz, ugyanis az említett környékbeli településeket is főleg ellenzéki erők irányították az elmúlt években.

– A miniszterelnök vejéhez köthető Elios-ügy kapcsán mit tenne?
– Az önkormányzat oldalán számos szerződés elérhető, de rejtélyes módon pont ennek a közvilágítási projektnek a szerződése eltűnt. Ezt fontos nyilvánossá tennünk, de szerencsére nem kell a sötétben tapogatóznunk. Már tudhatjuk, hogy a város Lázár János vezetése idején leszerződött egy referenciákkal nem rendelkező céggel, a tapasztalt rivális vállalkozásokat kiszórták. Ráadásul a Tiborcz Istvánhoz kötődő Elios valótlan adatokat szolgáltatva nyert, illetve miután elnyerte a több százmilliós beruházást, teljesen szabálytalanul az egyik pályázati ellenfelét kérte fel alvállalkozónak. Ezt nyilvánvalóan ki kell vizsgálni, illetve meg kell tenni a szükséges feljelentéseket. A vásárhelyieknek meg kell tudniuk, hogy meglopták-e őket.

– A migrációt a Fidesz az országgyűlési választás fő témájává igyekszik tenni. Ez hogyan testesült meg a polgármester-választási kampányban?
– Hegedűs Zoltán vetette fel, hogy szeretné hallani az én véleményem a migráció kapcsán, illetve hogy ő semmilyen migránst nem fog befogadni – megjegyzem, hogy végül semmilyen témában sem állt ki vitázni. Ez értelmetlen téma, olcsó demagógia, ami csak arról szól, hogy ne a korrupcióról beszéljenek az emberek. Hódmezővásárhely toleráns város, szereti azokat, akik más kontinensen születtek és itt települtek le, magam is ismerem őket. Hegedűs egyébként mit fog tenni azzal az ezerháromszáz menekülttel, akiket Orbán befogadott? Hogyan fogja őket törvényesen a város határain kívül tartani, pláne azt a húszezer embert, akiknek pénzért letelepedési engedélyt adtak ki a Rogán Antal miniszter által gründolt cégek? A Fidesz az egész kampányt arra fűzte fel, hogy megvédik az országot. Mégsem érzem magam biztonságban, mert a magyar hatóságok arra is képtelenek voltak, hogy észrevegyék, Salah Abdeslam (a 2015. november 13-i párizsi merényletsorozat egyik fő szervezője) társai kétszázezer SIM-kártyát vásároltak Budapesten a terrortámadásukhoz.

– Ön mit tud ajánlani a városnak, mit tudna megvalósítani? Elvégre az időközi választást követően legfeljebb másfél évet tölthet hivatalban, azt is egy fideszes többségű közgyűléssel karöltve kell teljesítenie.
– A félelem körének felszámolása mindenképpen cél. A korrupciót visszaszorító átláthatóság megvalósítása, valamint a vállalkozásfejlesztő terveim megvalósításához sem kell a közgyűlés beleszólása. A fideszes közgyűlésen viszont következetesen számonkérném a saját 2014-es választási programjukat, elvégre az ellen csak nem tiltakozhatnak. Küzdelmes időszak lesz, és ha a választók úgy látják, hogy a képviselők nem a város érdekei szerint politizálnak, biztosan megváltozik 2019 őszén a közgyűlés összetétele is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.