Mégsem kémszervezet a „Birodalom”

Felmentették a fejlesztési minisztérium egykori főosztályvezető-helyettesét és társát.

Molnár Richárd
2018. 02. 15. 9:17
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Felmentette a kémkedés vádja alól az elsőfokú bíróság a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium egykori főosztályvezető-helyettesét, Bukta Bélát, valamint Makszin Norbertet, aki korábban Demján Sándor nagyvállalkozó üzlettársa is volt. Az Index cikke szerint a két férfit azzal vádolták, hogy egy Birodalom nevű társaság tagjaként rendszeresen információkat adtak át többek között az Egyesült Államok budapesti nagykövetsége munkatársainak.

A vádlottak a per során azzal védekeztek, hogy a Birodalom pusztán baráti társaság volt, amelyet a vádirat „személyes kapcsolatokon alapuló, szociális, társadalmi, üzleti és gazdasági közösségként” írt le. A húszfős csoport az ügyészség szerint Maxin irányítása alatt állt, akinek bizalmasa Bukta volt. Ezenfelül a vádirat alapján Maxin közvetve-közvetlenül mintegy húsz cég felett rendelkezett, amelyek biztosították a Birodalom pénzügyi hátterét. Bukta az első Orbán-kormány alatt a Miniszterelnöki Hivatalban dolgozott, később az Országgyűlés gazdasági bizottságának a tanácsadója lett, 2007-től pedig három éven át dolgozott Maxin egyik cégénél. Ezután került a fejlesztési tárcához.

Buktát és Maxint 2015 decemberében vették őrizetbe, akkor mindketten előzetes letartóztatásba kerültek. Maxinék elmondása szerint a nyolc hónapig tartó előzetes letartóztatás alatt a nyomozók igyekeztek megtörni őket, és rábírni arra, hogy vallják be a kémkedés bűntettét. Az Index szerint a vádhatóság egyetlen komolyan vehető, bizonyító erejű dokumentuma egy „Bizalmas” jelzéssel ellátott, a Honvédelmi Minisztériumból származó irat volt, amely a Magyar Honvédség tízéves stratégiai tervét taglalta. Ezt a dokumentumot találták meg a rendőrök egy külső merevlemezen, amelyre Bukta Béla lakásában bukkantak egy rágalmazási ügy miatt tartott házkutatás során a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) munkatársai. Utóbbiak furcsa módon az NNI műkincsvédelmi alosztályához tartoztak.

A kémkedés gyanúját egyebek között az is megkérdőjelezte, hogy a kérdéses dokumentumot – NATO-tagállamként – az Egyesült Államok és minden szövetséges tagállam megismerhette. A vádirat szerint Buktáék ezt a dokumentumot átadták a budapesti amerikai követség védelmi együttműködési irodájának. Azonban az ügyészségnek semmilyen bizonyítéka nem volt arról, hogy az átadás valóban megtörtént. A nyomozóknak azt sem sikerült feltárniuk, hogy Bukta hogyan szerezte meg az iratot a Honvédelmi Minisztériumból.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.