Negyed évszázad alatt megduplázódott a Magyarországon élő romák száma

Vannak járások, ahol arányuk meghaladja a helyi népesség egyharmadát.

MN
2018. 02. 22. 7:28
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Negyed évszázad alatt megduplázódott, ma már 876 ezres a hazai roma népesség száma. A falvakban átlagosan 11,5 százalékos az arány – írja a HVG a Debreceni Egyetem szakértői által irányított, az ország összes településére kiterjedő, 2010–2013-as adatgyűjtése alapján.

A kis és közepes méretű városokban összességében 9, Budapesten és a megyei jogú városokban közel 7 százalékot tett ki az évtized első harmadában a legnagyobb honi etnikum tagjainak az aránya.

A lap szerint a Területi Statisztika című folyóiratban várhatóan e héten megjelenő vizsgálatból kiderült, hogy

1971-ben a Kemény István szociológus által vezetett kutatásban 320 ezres, egy 1984–1987-es vizsgálat pedig 400 ezres roma népességet valószínűsített idehaza. A mostani kutatás szerint tehát azóta – vagyis egy emberöltő alatt – durván megduplázódott a cigányság létszáma, miközben az össznépesség 10,7 millióról nagyjából 9,9 millióra esett vissza.

A HVG cikkében kiemeli, hogy a debreceni tudósok kutatása – amely összességében 876 ezres roma népességet regisztrált itthon az évtized elején – nem a magukat cigánynak valló személyekről közölt információkat, hanem azokról az országlakosokról, akiket a külvilág ezen etnikumhoz tartozónak tart. Az adatok a helyi települési, illetve nemzetiségi önkormányzatok, valamint a (roma és nem roma) polgármesterek megkérdezésén alapultak.

A vizsgálat vezetői ugyanakkor közvetve maguk is utaltak arra, hogy a kutatás valamelyest felbecsülheti a hazai cigányság létszámát:

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.