Összedől Dózsa László 56-os mítosza – az antropológus szerint sem ő van a képen

A Schmidt Mária vezette közalapítványnak főhet a feje a szakértői vélemény miatt, ám az egy bírósági hiba miatt nem perdöntő.

Szabó Zs. László
2018. 02. 27. 15:15
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az antropológus szakértő számára nem kérdés: Pruck Pál szerepel azon az ikonikus felvételen, amelyet az 56-os emlékév óriásplakátjain, falfestésein használt a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány – derült ki az ügy mai tárgyalási napján. Érdemes felidézni: az eljárás azért indult, mert Pruck Pál lánya szerint megsértették édesapja kegyeleti jogait, miután a tévedésre rámutató jelzése ellenére sem módosították a plakátokon a nevet, sőt egy házfestésen ma is Dózsa László neve szerepelne, ha azt időközben nem festik át. A közalapítvány pedig annak ellenére is ragaszkodik ahhoz, hogy Dózsa László színész szerepel kamaszként a képen, hogy a fénykép azonosítását végző Horváth Miklós történész elismerte: hibázott, amikor Dózsát és nem Pruckot azonosította a felvételen.

Mindenesetre a bíróság által felkért szakértő szerint a Pruck család által a bíróság rendelkezésére bocsátott képeken szereplő gyermek – Pruck Pál – alakja „igen nagy valószínűséggel megegyezik” a Life Magazinban megjelent felvétellel. A Pruck Pált már érettebb korában megörökítő katonaigazolványa és jogosítványa esetében pedig arra jutott, hogy azok nagy valószínűséggel megegyeznek az ikonikus fotón szereplő személlyel. A szakértő megállapításait Bene Lajos bíró úgy magyarázta, hogy az értékelések 90 és 100 százalék közötti bizonyosságot jelentenek.

Noha a tanácsvezető a teljes szakértői jelentést nem ismertette, néhány részlet kiderült arról, hogy a szakértő milyen szempontok alapján vizsgálódott. A jelek szerint különös figyelmet szentelt például a fülnek. Eszerint a vizsgált ifjúkori képeken (így az emlékév során felhasznált képen is) a fülek hátul szögletesek, csúcsosak. Az orrhegyek mindkét képen félgömbszerűek, az ajkak pedig a képen vaskosak.

Ugyanakkor egy bírósági ügykezelési mulasztás miatt – egyelőre – nem tekinthető perdöntőnek a szakértői jelentés. Az ikonikus felvételt ugyanis nem az eredetileg megkapott képformátumban kapta meg a szakértő. Így a bíró az eljárási szabályokhoz ragaszkodva a szakvélemény kiegészítését rendelte el, immár a bíróság költségére. A már elvégzett antropológiai vizsgálat mindenesetre bruttó 200 ezer forintba került.

Az a novemberi tárgyaláson derült ki, hogy már a közalapítvány munkatársai sem biztosak abban, hogy valóban Dózsa László szerepel a felvételen, a felelősséget pedig a hibáját elismerő Horváth Miklós történészre igyekeznek tolni. Eközben néhány napja a zuglói Nagy Lajos király útjai falfestésről eltüntették Dózsa László nevét. Ám a 444.hu megtudta, hogy azt nem a Schmidt Mária vezette közalapítvány tüntette el, hanem a Karácsony Gergely által vezetett Zugló önkormányzata.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.