Pár hét alatt kellett volna felújítani az Egri várat, valaki jól járt vele

Eger az olcsóbb pályázótól hiánypótlást kért, a drágábbat viszont a hivatalok gyors munkavégzéssel segítették.

Szabó Zs. László
2018. 02. 09. 5:35
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hiába a papíron látszólag szabályos ügymenet, trükköktől hemzseg, egy-egy helyen pedig a szabálytalanság gyanúja vetül az egri vár uniós támogatásból megvalósult 2015-ös felújításának dokumentációjára – derült ki a Magyar Nemzet birtokába került iratokból. A szemet szúró furcsaságokra a felújítás második ütemének irataiban bukkantunk; akadnak annyira védhetetlen lépések, hogy az önkormányzat meg sem próbálja őket magyarázni.

A 2,3 milliárd forint összértékű beruházásra – amire a város 1,8 milliárd forint uniós támogatást nyert – 2015-ben írták ki a közbeszerzést, két helyi cég tett ajánlatot partnereivel. Noha az egyik pályázó 241 millió forintért vállalta volna a 300 millió forint értékűre becsült kivitelezést, az önkormányzat nem vele, hanem a 400 milliós ajánlattal pályázó, városi nagyberuházásokon feltűnően sikeres Imola cégcsoporttal és partnerével szerződött. Annak, hogy nem az olcsóbb ajánlatot tevő cég lett végül a kivitelező, hivatalosan az az oka, hogy nem teljesítették a hiánypótlást – magyarázta érdeklődésünkre a város önkormányzata.

A valóság azonban ennél jóval árnyaltabb. Miközben ugyanis az önkormányzatot szorította az idő az év végi uniós elszámolás miatt, a vár felújításának második üteme egyre késett.

Ráadásul a közbeszerzést úgy írták ki, hogy 2015. október 31-éig be kell fejezni a beruházást. Egészen szeptemberig – a kiírás határidejének meghosszabbítása miatt – ugyanakkor azt sem lehetett tudni, hogy ki végezheti el a munkát. Már azon a nyáron ismert volt tehát: lehetetlen tartani a száznaposra becsült munka határidőit (a szeptember végi nyolcvanszázalékos készültséget, illetve az október végi befejezést). Ennek ellenére az önkormányzat addig alkudozott és olyan magas kötbérigényt támasztott, ami vállalhatatlanná tette a szerződést az olcsóbb ajánlatot tevő cégek számára.

Nem meglepő módon az időhúzás és a konkurencia visszalépése hozhatta helyzetbe a jóval drágább ajánlattal pályázó Imolát, amellyel az önkormányzat a teljesíthetetlen előírások dacára – negyven nappal az átadási határidő előtt – szerződést kötött. Fontos rögzíteni, hogy az általunk megkérdezett szakemberek egyöntetűen állítják: csak a kiviteli tervek készítése egy ilyen volumenű projekt esetében harminc, de inkább hatvan napot vesz igénybe, ráadásul míg a kivitelező a munkaterületet át nem vette, a tervező be sem léphet oda. Az általunk megkérdezett szakemberek szerint már ez is elég ok lehet arra, hogy felvetődjön a szerződés érvénytelenségének kérdése.

A jelek viszont arra mutatnak, a cél sokkal inkább az volt, hogy valamilyen módon kitolhassák a kivitelezési határidőt. Erre egy váratlanul előkerülő régészeti lelet is alkalmas. Ennek megfelelően a szerződéskötés utáni napon a kiviteli terveket készítő mérnök szemléje során egy rejtélyes, omladékkal teli üreget talált. Erről a kivitelező másnap értesítette az önkormányzatot. Ez a nap azonban legalább 60 órából állhatott a hevesi megyeszékhelyen, annyi hivatalt és szakembert járt meg a leletről szóló dokumentum. Az önkormányzat ugyanis nemcsak hogy feldolgozta az iratot, de még aznap intézkedett, tájékoztatta a leletről a járási hivatal örökségvédelmi osztályát. Az örökségvédelem még aznap régészt küldött a várba szemlére, de még a szemle dokumentálására is jutott idő, amelyben megállapították, hogy további feltárás szükséges. Figyelemre méltó, hogy az önkormányzat erre vonatkozó kérdésünkre meg sem próbálkozott a magyarázkodással: egyszerűen köszönetet mondtak a járási hivatalnak az eljárás példátlanul gyors lefolytatásáért.

De nemcsak ez a rendkívül gyors ügymenet érdemel figyelmet, hanem az is, hogy – mint az várható volt – a szeptember végi részhatáridőre érdemi munkát nem tudtak végezni a munkaterületen. Még a régész által előírt feltárás is november első heteiben történt, holott akkorra már mindennel kész kellett volna lenni. A szerződést végül módosították – 2016. március 19. lett az új határidő –, ám ez is a előírások kreatív értelmezésével sikerült: csak decemberben írták alá a megállapodás módosítását, bő egy hónappal később, hogy ezt a szabályoknak megfelelően – az eredeti szerződés átadási határidejéig – megtehették volna. Az önkormányzat viszont állítja: a kivitelezővel kötött szerződés miatt egyetlen elmarasztaló megállapítást sem tettek az ellenőrök.

Ez a páratlan bravúr egyébként úgy sikerülhetett, hogy – mint hasonló esetekben – a beruházást szaknyelven szólva szakaszolhatták. Vagyis azokat a munkákat, amelyekre az uniós pályázatból futotta, elvégezhették az év végéig. A maradék, amit önerőből fedeztek, pedig átcsúszhatott 2016-ra. A beruházás előzetesen becsült ára és a drágább pályázó által vállalt ár közötti különbözetre – körülbelül százmillió forintról van szó – is kellett fedezet. Ezt önkormányzati forrásból állta a város. Így a két ütem során összesen 2,3 milliárd forintba kerülő beruházáshoz – a kormány önerőalapjából elnyert 223 milliós támogatás mellé – 240 millió forint önerőt kellett Egernek hozzátennie. Hogy a különbözetet honnan teremtették elő, arról a költségvetés egyik tétele árulkodik. E szerint hitelből fedezték a kiadásokat. Erre vonatkozó kérdésünkre az önkormányzat azt írta, hogy ők csak 78 millió forint hitelt vettek fel. Ez pedig nem is a kivitelezéshez kellett, hanem kulturális célú, kiegészítő beruházásokhoz volt rá szükség.

Az adófizetőkkel szemben a városi nagyberuházásokon feltűnően sikeres Imola Konstrukt és a cég ügyvezetője, Tóth Imre bizonyosan jól járt. A cégadatok szerint a 2012-ben és 2013-ban még veszteséges társaság a következő években már százmillió forintot meghaladó adózott nyereséggel zárt. Mellesleg kedden Kósa Lajos megyei jogú városok fejlődéséért felelős miniszter és Habis László polgármester társaságában tűnt fel a felújítás alatt álló egri Bárány uszodában. Azt a munkát is az Imola végzi.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.