Százmilliókat kapott az összeférhetetlen miniszteri biztos városa

A fideszes Lipők Sándor nem feledkezett meg saját településéről.

Tompos Ádám
2018. 02. 08. 16:30
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nemcsak a miniszteri biztossá kinevezett Borsod-Abaúj-Zemplén megyei közgyűlési tag, Csiba Gábor pozíciója összeférhetetlen, hasonló esetre derült fény Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében is. A minap az Index írta meg egy olvasói levél alapján, hogy Csiba Gábor egyszerre volt miniszteri biztos és a megyei közgyűlés tagja, ami sérti az önkormányzati törvény előírásait. A törvény úgy fogalmaz, hogy önkormányzati képviselő nem lehet országgyűlési képviselő, valamint nem tölthet be olyan tisztséget, nem láthat el olyan feladatot, amelyre kinevezését, megbízatását az Országgyűléstől, a köztársasági elnöktől, a kormánytól, a kormány tagjától vagy az Országgyűlés, illetve a kormány alárendeltségébe tartozó szervtől vagy annak vezetőjétől kapta. Ennek alapján Fülöp Erik, a Jobbik alelnöke csütörtökön Nyíregyházán elmondta: a Csibáéhoz hasonló „súlyos és felelőtlen mulasztásra” bukkantak a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei közgyűlésben is.

Lipők Sándort, a szabolcs-szatmár-beregi közgyűlés fideszes frakcióvezetőjét, Kemecse polgármesterét ugyanis szintén kinevezték miniszteri biztosnak még 2015-ben. Tavaly év végén meg is hosszabbították a megbízatását 2018. május 31-éig. Lipők első kinevezése idején azt mondta a Kelet-Magyarországnak, hogy váratlanul érte a megbízás. „Gondolom, a kinevezésemben szerepet játszott, hogy már korábban is végeztem koordinációs feladatokat, foglalkoztam regionális források elosztásával. Miniszteri biztosként az elkövetkező hónapokban az uniós források lehívása, összehangolása is a feladatom lesz.”

Lipők – aki a közgyűlésben a Terület- és településfejlesztési operatív program (TOP) pályázatainak elbírálásában is részt vett – úgy hangolta össze a lehívást, hogy rengeteg jutott belőle Kemecsére, az általa vezetett közel ötezer fős városba. Épül ott tanuszoda és börtön, felújították a köztereket, kicserélik a focipálya gyepét. Jutott pénz még a településre az alábbi pályázatok szerint:

A jobbikos politikus úgy fogalmazott: az lenne a legjobb, ha Lipők önként visszaadná a mandátumát, majd felvetette, hogy van a történetnek egy másik aspektusa is. E szerint megkérdőjelezhető a közel 90 milliárd forintnyi forrás felett diszponáló TOP-os pályázatok odaítélésnek jogszerűsége, mivel a polgármester, frakcióvezető, miniszteri biztos vélhetően a döntés előkészítésében és végrehajtásában is jogszerűtlenül vett részt. Fülöp Erik hangsúlyozta, a szabolcs-szatmár-beregi közgyűlés jobbikos frakciója ezért kezdeményezi a TOP-rendszer átvilágítását.

A közgyűlésben a Jobbik már egy másik taggal, Farkas Ernővel kapcsolatban is jelezte, hogy aggályok merültek fel. Ő volt Rakamaz polgármestere abban az időben, amikor a településen elköltöttek 660 millió forintot két látogatóközpont és egy csatorna kiépítésére úgy, hogy ezek a létesítmények vagy nem valósultak meg, vagy nem lehetett őket használni. Az uniós forrásból tervezett látványosságot még a Farkas Ernő vezette fideszes önkormányzat vizionálta a Tisza partjára, a pénzt is ők hívták le, amikor pedig megérkezett, akkor ők fogadták Vinnai Győző kormánymegbízottat és országgyűlési képviselőt az ünnepélyesre sikeredett, szalagátvágásos műszaki átadóra. Idén áprilisban jutott el a Debreceni Járási és Nyomozó Ügyészség oda, hogy költségvetésből származó pénzeszközökkel kapcsolatban előírt elszámolási, számadási, tájékoztatási kötelezettség elmulasztásának bűntette miatt négy ember ellen vádat emeljen a Debreceni Járásbíróságon. Az elsőrendű vádlott Farkas Ernő.

A fideszes Farkas ellen már zajlott az ügyben a nyomozás, mikor a megyei közgyűlésben is ülve ő lett az elnöke az uniós pénzek szétosztásáról döntő, kizárólag kormánypárti képviselőket tömörítő Település- és Területfejlesztési Operatív Bizottságnak. A Jobbik megyei frakciója szerette volna elérni, hogy Farkas ne legyen tagja a bizottságnak, illetve próbálkoztak azzal is, hogy delegálnak egy ellenzéki képviselőt – Helmeczy Lászlót –, ám ezeket a módosító indítványokat a fideszes többségű közgyűlés leszavazta, ahogy a kivizsgálásra irányuló kezdeményezéseket is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.