Tiborcz-botrány: a kormány Brüsszelre mutogat

Megvárjuk az Európai Bizottság véleményét – mondta Tuzson Bence az Eliosnál feltárt ügyekről. Néha jól jön a Soros-bérencnek tartott szervezet.

Koncz Tamás
2018. 02. 11. 13:06
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kormány hivatalosan az Európai Bizottsággal áll kapcsolatban, így megvárják a bizottság álláspontját, arra kívánnak reagálni – idézi az MTI Tuzson Bence kormányzati kommunikációs államtitkár vasárnapi megjegyzését.

Tuzson annak kapcsán mondta ezt, hogy sajtótájékoztatóján újságírók emlékeztették rá: a uniós csalás elleni hivatal, az OLAF szerint csalhattak az Elios Zrt. vidéki közvilágítási tenderein. A 35 vizsgált pályázatból 17 esetében sablonszerűen nyerte a pályázatokat a vállalat 2013 és 2015 között, amikor még Tiborcz István érdekeltségében állt a cég.

Az államtitkár többször is megismételte sajtótájékoztatóján, hogy meg kell várni az Európai Bizottság álláspontját az ügyben.

„Azokat az ügyeket, amiket egyszer már megvizsgáltak, meg lehet vizsgálni még egyszer, természetesen állunk elébe, kampány van, de a törvényességhez természetesen nem férhet kétség” – fogalmazott Tuzson Bence. Tény, hogy a rendőrség 2016-ban már valóban nyomozott Elios-ügyben, de meglepő módon semmi gyanúsat nem találtak ott, ahol az OLAF üzemszerű visszaéléseket fedezett fel.

A Brüsszelre való mutogatás azért is érdekes, mert a kormánypárti kommunikáció máskor fenntartások nélkül állítja, hogy az Európai Bizottság az ENSZ-hez hasonlóan a Soros-tervet követi, Brüsszel pedig a magyarországi választásokba is beleszólna – most mégis az ősellenség álláspontjára kíváncsiak.

Az államtitkár sajtótájékoztatójának tervezett része már a Stop, Soros! törvényjavaslatról szólt, amit annak ellenére is napirenden tart a kormány, hogy több pontja is alkotmányba ütközhet. Tuzson elmondta, hogy a tervezetről szóló társadalmi vita keretében több mint hatszáz érdemi véleményt kapott a kabinet, többségük támogatja a csomagot, vagy még szigorítana is rajta. Az észrevételekben a többi közt a 25 százalékos határvédelmi illeték megemelését kezdeményezik akár 150 százalékra, valamint a büntető törvénykönyv szigorítását vagy azt, hogy az érintett szervezetek csak magyar bankoknál vezethessék számlájukat.

Tuzson Bence szerint továbbra is cél, hogy regisztrálják magukat a migrációt szervező vagy támogató szervezetek, a külföldről érkező pénzek után határvédelmi illetéket kelljen fizetniük, és az is, hogy az országtól távol tarthatók legyenek azok az emberek, akik támogatják vagy szervezik a migrációt – a megfogalmazás szerint ilyen szervezet lehetne a Belügyminisztérium is, ahol egészen az utóbbi időkig százmilliókkal támogatták a menekültek és oltalmazottak hazai társadalmi beilleszkedését. 

A Stop, Soros!-hoz hasonlóan drasztikus programot Európában eddig csak az autoriter vezetésű Oroszországban valósítottak meg, ahol az ügynöktörvény részeként külföldről támogatott civil szervezetek irodáit, vagyonát foglalják le, adott helyzetben pedig ki is tiltják őket orosz területről.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.