Visszaült a székébe a demecseri polgármester

A szabálytalanságok gyanúja ellenére sem tudták megbuktatni a fideszes Váradi Lászlót.

Szabó Zs. László
2018. 02. 20. 11:01
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Noha szerette volna, nem sikerült eltávolítania a demecseri képviselő-testületnek Váradi László fideszes polgármestert. Sőt, miután a tisztsége megszüntetése iránti keresetet első fokon elutasította a bíróság, visszahelyezték hivatalába – derült ki a Nyíregyházi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróságon hétfőn. A felfüggesztése hatályon kívül helyezéséről azért határozott Tass Edina bíró tanácsa, mert az az elsőfokú eljárás végéig szólt.

Beszámoltunk korábban arról, hogy a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei város polgármestere ellen a helyi testület indított 2017 októberében fegyelmi eljárást. Ennek következtében súlyos szabálytalanságok gyanúját állapítottak meg, ezért határoztak arról, hogy bíróságon kérik a polgármester tisztségének megszüntetését. Mivel a nyilvánosság eddig nem tudhatott semmit a Váradi Lászlónak tulajdonított törvénytelenségekről, a hétfői tárgyalástól – amelyen a városvezető is megjelent – volt remélhető, hogy megismerhetők lesznek. A per azonban még az előtt véget ért, hogy a visszaélésekről egyetlen szó esett volna. A bíróság eljárási hiba miatt utasította el a képviselő-testület keresetét: amikor ugyanis határoztak arról, hogy bírósági eljárást indítanak a polgármester ellen, az elfogadott határozatban nem részletezték a feltárt szabálytalanságokat.

Birtokunkban van azonban egy dokumentum, amelyben a jegyző október végén bejelentette a távozását; ez hozta lépéskényszerbe a hat képviselőt, és indították meg a fegyelmi eljárást. Az irat a „feltételezett szabálytalanságok, bűncselekmények” gyanúját is ismerteti. E szerint a közmunkaprogramban több visszaélés történt: szabálytalanul építettek például különböző épületeket, állattartó helyeket, de a közmunkásokkal végeztettek állandó munkát az óvodaberuházáson, amit elvileg egy fővállalkozó nyert el. Nem vet jó fényt a polgármesterre, hogy az irat szerint Váradi László egy közeli hozzátartozója cégének telephelyén tároltak önkormányzati tulajdonú eszközöket; továbbá különböző tárgyakat, sőt ingatlanokat is használt saját céljaira. Miután szembesült e tényekkel a jegyző, tájékoztatta ugyan a pénzügyi bizottság elnökét, de ő késlekedett az ülés összehívásával, mivel azt nem találta elég sürgetőnek és indokoltnak. A felmondásában azt is leírta: nem tud közösséget vállalni egy olyan képviselő-testülettel, amely nem határolja el magát a feltárt szabálytalanságok okozójától.

Információink szerint Lengyel Lászlóné alpolgármester március 1-jére hívta össze a legközelebbi képviselő-testületi ülést. A testület tagjai – úgy tűnik – egyetértenek abban, hogy Váradi nem lehet a település vezetője. Ezt azért érdemes kiemelni, mert három nappal a fegyelmi eljárás megindítása előtt e képviselők egy része még a polgármesterrel és Seszták Miklós miniszterrel, a térség országgyűlési képviselőjével fotózkodott egy „migránsfórumon”.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.